ua en ru

НБУ планує посилити контроль над важливими платіжними системами

Національний банк України (НБУ) опублікував проект положення про порядок здійснення НБУ нагляду (оверсайта) за платіжними системами.
Згідно документу, НБУ планує здійснювати моніторинг та вносити зміни до діяльності системно важливих та важливих платіжних систем.
До "системно важливих" відносяться ті, що відповідають хоча б одному критерію: мають більше 10% від загальних обсягів міжбанківських розрахунків; здійснюють перекази коштів за операціями на відкритому ринку; забезпечують врегулювання зобов'язань учасників інших платіжних систем; перевищують 50% загальних обсягів роздрібних платежів.
"Важливими" платіжними системами є: ті, що мають 5-10% загальних обсягів міжбанківських розрахунків; здійснюють більше 25% роздрібних платежів з використанням спеціальних платіжних засобів.
Проект положення перебачає, що НБУ здійснює моніторинг та аналіз діяльності систем, що є об'єктами нагляду.
"У разі невідповідності діяльності платіжних систем вимогам цього положення, законодавства України та міжнародним стандартам нагляду (НБУ) має право ініціювати зміни щодо діяльності платіжної системи", - йдеться у документі.
В ньому також зазначається, що у разі неодноразового невиконання об'єктом нагляду письмових застережень, НБУ має право зобов'язати об'єкт нагляду припинити надання відповідних послуг або виключити порушника із реєстру платіжних систем та їх учасників.