ua en ru

НБУ передав правоохоронцям дані про порушення "Банку Михайлівський"

НБУ передав правоохоронцям дані про порушення "Банку Михайлівський" Фото: Національний банк України

Нацбанк виявив ознаки організованої злочинності в діях керівництва "Банку Михайлівський"

Національний банк України (НБУ) направив в правоохоронні органи лист про діяльність ПАТ "Банк Михайлівський", яка може свідчити про наявність в діях керівників банку ознак організованої злочинності. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"20 травня 2916 в банку не працював програмний комплекс "Операційний день банку Б2". В результаті чого финучереждением своєчасно не було подано в НБУ банку статистичну звітність і не проводилися платежі клієнтів", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, куратор Національного банку отримав доступ до інформації вже після закінчення операційного дня 20 травня і виявив значну кількість операцій, які були заведені в систему в офлайн-режимі. Ці операції з переведення вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку, збільшили навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 1,1 млрд грн. Варто відзначити, що всі ці вклади складалися з максимально наближених до гарантованої Фондом суми - 200 тис. грн.


Також 19 травня банк переуступив вимоги боргу за кредитами фізичних осіб в обсязі майже 700 млн. грн. За даними ПАТ "Банк Михайлівський", фінансова компанія сплатила за договором грошові кошти з власного рахунку в банку. Поступка прав вимоги за цим кредитним портфелем відбулося за значно нижчою ціною, що дає всі підстави вважати ці угоди нікчемними. Крім того, 19 травня кредитний комітет ПАТ "Банк Михайлівський" всупереч обмеженням НБУ і без доведення до відома куратора прийняв низку рішень, які дозволили вивільнити забезпечення за кредитами пов'язаних осіб банку заставною вартістю понад 2 млрд гривень", - наголошується в повідомленні.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на даний момент працює над визнанням цих угод нікчемними. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, раніше Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звинуватив керівництво збанкрутілого ПАТ "Банк Михайлівський" в незаконному продажу кредитного портфеля вартістю понад 682 млн гривень.