ua en ru

НБУ вирішив відкликати ліцензію та ліквідувати банк ВБР сина Януковича

НБУ вирішив відкликати ліцензію та ліквідувати банк ВБР сина Януковича Фото: акціонер банку ВБР Олександр Янукович

Дане рішення НБУ прийнято за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Національний банк України 21 грудня 2015 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв постанову № 914 про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР". Про це повідомляється в прес-релізі НБУ.

"У зв'язку з застосуванням Радою Європейського Союзу санкцій щодо єдиного акціонера ПАТ "ВБР" - Януковича О.В., зокрема щодо замороження активів, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку, Національний банк України у вересні 2014 року прийняв рішення про віднесення ПАТ "ВБР" до категорії проблемних", - повідомляється в прес-релізі.

Як наголошується, ПАТ "ВБР" надавало кілька планів заходів, спрямованих на поліпшення показників діяльності банку. Однак зазначені плани не передбачали заходів по приведенню діяльності ПАТ "ВБР" у відповідність з вимогами законодавства.

Правління Національного банку України від 27 листопада 2014 року прийняло рішення про віднесення ПАТ "ВБР" до категорії неплатоспроможних. Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 27 листопада 2014 року прийняв рішення ввести тимчасову адміністрацію з 28 листопада.

23 січня 2015 року Фонд затвердив план врегулювання ПАТ "ВБР", яким передбачено способу виведення банку з ринку шляхом продажу неплатоспроможного банку інвестору. Конкурс з визначення інвестора виграло ТОВ "Екосіпан", виявивши намір придбати ПАТ "ВБР".

27 лютого 2015 року Фонд прийняв рішення про продовження строків здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ "ВБР" до 27 березня 2015 року. 27 березня 2015 року Фонд вніс зміни до плану врегулювання в частині способу виведення банку з ринку на ліквідацію неплатоспроможного банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб та надав Національному банку пропозицію про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР".

Проте до Національного банку України надійшла ухвала Господарського суду м. Києва від 01 квітня 2015 року по справі № 910/8086/15-р, якою регулятору було заборонено вчиняти дії щодо відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР" на час розгляду даної справи в суді (за позовом ТОВ "Екосіпан" до Фонду про визнання укладеним договору купівлі-продажу цінних паперів № БВ 21/4-15 на виконання Договору доручення № БД 21/3-15 від 27.03.2015).

З моменту отримання постанови Господарського суду Києва Національним банком та Фондом вживалися заходи щодо оскарження зазначеної ухвали. 16 грудня 2015 року Вищий господарський суд України прийняв постанову по справі № 910/8086/15-Р, яким скасував забезпечення позову ТОВ "Екосіпан" (постанова отримано Національним банком України 21 грудня 2015 року).

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтею 15 Закону України "Про Національний банк України", статтею 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність", статтею 44 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", Національний банк України прийняв постанову від 21 грудня 2015 року № 914 "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР".

Нагадаємо, в кінці жовтня слідчі ГСУ МВС заарештували 2,6 млрд грн на депозитних рахунках фізичних та юридичних осіб ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку", який належить Олександру Януковичу