ua en ru

НБУ скасовує низку обмежень для банків

НБУ скасовує низку обмежень для банків Фото: будівля НБУ (прес-центр НБУ)

НБУ скасовує неактуальні тимчасові адміністративні обмеження

Національний банк України (НБУ), враховуючи сприятливу ситуацію на валютному ринку, ухвалив рішення про скасування низки неактуальних тимчасових адміністративних обмежень для банків і бізнесу при здійсненні операцій з валютою. Про це повідомляє пресс-служба НБУ.

Зокрема, одним з перших рішень, регулятор розширює можливості банків для проведення операцій з валютою на міжбанківському ринку.

"Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют та банківських металів протягом одного робочого дня склав 0,5%, а з 4 серпня 2017 року - 1% від розміру регулятивного капіталу. З 30 березня поточного року це вимога припинить діяти, а потім будуть скасовані і заходи впливу за її порушення", - зазначається в повідомленні.

На думку правління НБУ, в результаті НБУ зможе зменшити присутність на валютному ринку, а ринок зможе самостійно і більш ефективно шукати баланс.

Другим рішенням, регулятор змінив для банків ліміти відкритої валютної позиції.

"З 1 травня цього року ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) буде збільшено до 3% з 1% регулятивного капіталу, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) - зменшено до 8% з 10% регулятивного капіталу", - повідомив НБУ.

За оцінками НБУ, після цього банки зможуть більш ефективно розподіляти валютні ризики.

Третьою дією центробанку стало зняття обмежень на дострокове погашення українськими компаніями зовнішніх кредитів і позик в іноземній валюті.

"Резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення кредитів і позик, якщо в їх реалізації (шляхом кредитування, страхування, забезпечення чи поруки) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава або іноземний банк з акціонером - іноземною державою", - відзначає Нацбанк

Четвертим рішенням, регулятор розширив перелік операцій бізнесу, на які не поширюється вимога щодо обов'язкового продажу валютних надходжень.

"надалі компанія-резидент не зможе здійснювати обов'язковий продаж коштів, що надійшли за кредитом або позикою, якщо в її реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава", - прокоментував НБУ.

П'яте зміна, дозволило спростити для бізнесу порядок перерахування іноземної валюти за кордон для здійснення платежів, пов'язаних з процесами судочинства.

"Резиденти-боржники, які мають індивідуальну ліцензію на переказування коштів за кордон, зможуть без обмежень по сумі переказувати за межі України валюту на виконання судових рішень, рішень міжнародних комерційних арбітражів або задоволення вимог осіб щодо виконання судових або арбітражних рішень, вимог про стягнення судових, виконавчих або адміністративних зборів, а також витрат судового та виконавчого виробництв, покладених на особу боржника відповідно до законодавства іноземної держави Іноземне держава, про яку йде мова в даному випадку, має належати до країн, які мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії "А", підтверджений у бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard & Poor's, Moody's)", - повідомляє НБУ.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Національний банк України (НБУ) продовжив терміни для переходу банків на новий Міжнародний стандарт фінансової звітності 9 "Фінансові інструменти".