ua en ru

НБУ послабив тимчасові валютні обмеження для експортерів і громадян

НБУ послабив тимчасові валютні обмеження для експортерів і громадян Фото: НБУ послабив валютні обмеження

Зокрема, знижено обсяги обов'язкового продажу валютних надходжень

Національний банк України послабив деякі з тимчасових обмежень на валютному ринку. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, скорочено обсяг обов'язкового продажу валютної виручки юридичними особами-експортерами продукції і послуг. Нацбанк знизив цей показник з 65% до 15%.

В Нацбанку наголосили, що це зменшення не призведе до скорочення пропозиції валюти на міжбанківському ринку, адже сьогодні підприємства добровільно продають набагато більше валютної надходжень, чим зобов'язані, - більш 90%.

Крім того, регулятор підвищив максимальну суму продажу валюти населенню в день до 150 тис. гривень в еквіваленті. Досі населення мало можливість купувати валюту на суму не більше 12 тис. гривень в еквіваленті одній особі в день.

В регуляторі відзначили, що послабити валютне регулювання дозволило отримання чергового траншу макрофінансової допомоги від міжнародного валютного фонду.

Відповідні послаблення затверджені постановою правління Національного банку України від 4 квітня 2017 № 30 "Про внесення змін до постанови правління Національного банку України від 13 грудня 2016 № 410". Зміни набирають чинності 5 квітня 2017.

Нагадаємо, раніше заступник голови Національного банку Олег Чурий повідомив, що НБУ скасує валютні обмеження найближчим часом.