ua en ru

НБУ оштрафував акціонера "Смартбанка" на 1,2 млн грн

НБУ оштрафував акціонера "Смартбанка" на 1,2 млн грн Фото: Національний банк України

Акціонер не повідомив регулятору про придбання істотної участі в банку і не подав пакет документів

Національний банк України (НБУ) оштрафував акціонера ПАТ "Смартбанк" на 1,2 млн грн. Причина штрафу - за порушення порядку придбання істотної участі в банку. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

За даними прес-служби, румунська компанія Асито Капітал (Asito Kapital S. A.), акціонер, на якого накладено штраф, купила 99% акцій компанії "Страхова компанія "Стар-Поліс", якій належить 40% акцій банку. Ця операція пройшла без погодження з НБУ, іншими словами - порушник не повідомив регулятору про намір придбати істотну участь у банку і не подав відповідний пакет документів.

"Штраф на суму 1,2 млн грн. підлягає сплаті ПАТ "Страхова компанія "Стар-Поліс", через яку Asito Kapital придбала істотну участь у банку, протягом 10 календарних днів з дня одержання копії рішення", - йдеться в повідомленні НБУ.

До усунення порушень регулятор також позбавив права голосу оштрафованного акціонера ПАТ "Смартбанк", і призначив свого службовця довіреною особою, якій передано право голосу за відповідними акціями банку і право брати участь в управлінні банком, відповідно з володінням акціями фінустанови.

За даними НБУ на 1 липня 2015 р. ПАТ "Смартбанк" входить до IV групи банків за розмірами активів.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомив про прийняття рішення ліквідувати "Український професійний банк" і "Банк національний кредит".