ua en ru

НБУ опублікує дані про своїх цінних паперах та їх вартості

НБУ опублікує дані про своїх цінних паперах та їх вартості Фото: Національний банк України

Регулятор вирішив розкрити методику оцінки справедливої вартості цінних паперів, якими володіє і приймає в якості забезпечення зобов'язань

Національний банк України (НБУ) розкриває учасникам ринку методику оцінки справедливої вартості цінних паперів, якими він володіє або приймає в якості забезпечення виконання зобов'язань. Відповідну постанову №732 "Про схвалення деяких розпорядчих актів національного банку України" набуває чинності 1 грудня 2015 р., повідомляє прес-служба Нацбанку.

У повідомленні говориться, що в основі методики оцінки справедливої вартості цінних паперів лежать норми Міжнародного стандарту фінансової звітності 13 "Оцінка справедливої вартості".

"Розкриття цієї інформації дасть можливість підвищити довіру банків до дій регулятора, в тому числі у процесі регулювання ліквідності банківської системи", - йдеться в повідомленні.

Так з 1 грудня НБУ почне публікувати на сторінці офіційного інтернет-представництва та інших інформаційних ресурсах кривих бескупонние прибутковості збудованих для оцінки облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Також щодня буде розміщуватись на інтернет-сторінках інформацію про справедливу вартість цінних паперів, які приймаються регулятором для забезпечення виконання зобов'язань та коригуючих коефіцієнтів для них.

У вказаній вище постанові також йдеться про зміну підходу НБУ до управління ризиками застави. Зокрема, регулятор схвалив методику розрахунку коригуючих коефіцієнтів для цінних паперів, які приймаються регулятором, як забезпечення виконання зобов'язань (у тому числі і за операціями прямого репо).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ змінив порядок роботи на міжбанку.