ua en ru

НБУ зобов'язав банки письмово повідомляти клієнтам про визнання їх пов'язаними з банком особами

НБУ зобов'язав банки письмово повідомляти клієнтам про визнання їх пов'язаними з банком особами Фото: НБУ посилює контроль за операціями банків з пов'язаними особами (НБУ)

Також регулятор уточнив ознаки визначення пов'язаних осіб

Національний банк України зобов'язав банківські установи повідомляти фізичним та юридичним особам про визнання їх особами, пов'язаними з банком. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, банк повинен робити це письмово не пізніше наступного робочого дня після визначення особи пов'язаним з банком і внесення інформації про нього до переліку таких осіб.

Крім того, Національний банк уточнив ознаки визначення пов'язаних з банком осіб для вдосконалення механізму контролю за операціями банків з пов'язаними особами. Зокрема, після уточнення не вважаються пов'язаними з банком за ознакою афільованості:

- держава Україна (в особі відповідного органу державної влади чи управління та/або суб'єктів, що діють лише на основі державної власності);

- територіальна громада в особі відповідного органу місцевого самоврядування);

·-міжнародна фінансова організація, з якою уряд України уклав договір про співпрацю і для якої, згідно з законами України, встановлені привілеї та імунітети

Також не вважаються пов'язаними з банком за ознакою спорідненості юридичні особи-за наявності істотної участі держави, територіальної громади або міжнародної фінансової установи, для якого встановлені привілеї та імунітети.

Відповідні зміни внесені в Положення про визначення пов'язаних з банком осіб постановою правління НБУ від 15 вересня 2017 № 91, яке набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Нагадаємо, у серпні 2016 року НБУ змінив перелік критеріїв для визначення пов'язаних з банком осіб.