ua en ru

У НБУ пояснили, чому відмовилися від рекапіталізації "Дельта Банку"

У НБУ пояснили, чому відмовилися від рекапіталізації "Дельта Банку" Черга біла "Дельта банку"

Національний банк України (НБУ) відмовився від рекапіталізації "Дельта банку" з-за сумнівних активів банку і великих витрат, які потрібні на рекапіталізацію. Про це в ході брифінгу заявив перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо говорити про методи врегулювання, то основний метод був пов'язаний навіть не з прямою націоналізацією "Дельта банку", тому що там значну кількість активів була сумнівною і безнадійною, основна схема була в націоналізації очищеного "Дельта банку", яка могла б реалізуватися шляхом створення перехідного банку, державного банку... Я вам чесно можу сказати, що НБУ висував цю пропозицію", - сказав він.

Він додав, що документів, які б підтверджували таку пропозицію НБУ, немає.

"Документів немає, всі дискусії були інтенсивні, це були неформальні засідання експертної ради ми міністерстві фінансів, але ми не формалізували це в протокол. Я скажу більше: у цих обговореннях брали участь міністр фінансів, представники МВФ, Світового Банку, але рішення було прийнято таке, як було прийнято", - сказав він.

Він додав, що причиною прийнятого рішення були "значні витрати держави на рекапіталізацію очищеного Дельта-Банку і сумнівна якість активів банку, яка не дозволяла впевнено говорити про те, що націоналізований банк буде комерційно привабливим".

Нагадаємо, раніше в комітеті Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності повідомляли, що остаточного рішення щодо націоналізації "Дельта банку" поки немає.

3 березня НБУ визнав "Дельта банк" неплатоспроможним. Пізніше в банку була введена тимчасова адміністрація строком до 2 червня.

При цьому глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що Міністерство фінансів України відмовилося від націоналізації "Дельта банку".