ua en ru

НБУ оновив порядок проведення валютних аукціонів

НБУ оновив порядок проведення валютних аукціонів Фото: НБУ

НБУ може оголошувати про аукціонах не тільки напередодні, але і в день їх проведення

Національний банк України затвердив зміни в порядок проведення аукціонів з купівлі та продажу валюти. Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ от 01.10.2015 № 655 "Про внесення змін до Положення про проведення Національним банком України валютних аукціонів".

Згідно з оновленим порядком, НБУ може оголошувати про аукціони не тільки напередодні, але і в день їх проведення з метою підвищення оперативності реагування НБУ на виникнення дисбалансів на валютному ринку. Як і раніше, оголошення про аукціони і їх умови будуть передаватися засобами електронної пошти.

Також постанова розмежовує терміни конкурентної і неконкурентні заявки. Якщо конкурентна заявка включає певний курс гривні до іноземної валюти, то в неконкурентній заявці курс гривні до іноземної валюти не відзначається.

За словами директора Департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка, неконкурентна заявка дає можливість гарантовано придбати або продати валюту на аукціоні. Зокрема, конкурентні заявки зможуть задовольнятися за курсом відсікання або за курсом, зазначеному у заявках суб'єктів ринку. А неконкурентні заявки не будуть задовольнятися за курсом, який розраховується як середньозважений курс за всіма задоволеними під час аукціону конкурентними заявками.

У той же час оновлене положення посилює відповідальність банків за виконання заявок, наданих для участі в аукціоні. Банк, заявка якого вибрана НБУ задоволення на аукціоні, зобов'язаний укласти угоду з НБУ про продаж або купівлю іноземної валюти та підтвердити її за допомогою програмного комплексу "Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України". Така заявка не може бути відкликана. Банки-порушники правил будуть відсторонені від участі у трьох подальших аукціонах.

Нагадаємо, НБУ спростив умови для докапіталізації банків іноземними ивесторами.