ua en ru

НБУ неодноразово попереджав WebMoney в незаконності діяльності - експерт

Незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка констатує, що з сумнівного роду платіжними системами ведуть боротьбу в усьому світі.

"Із внесенням законодавчих змін будь-яка платіжна система, що функціонує в Україні повинна контролюватися регулятором, функції якого покладені на Нацбанк. У першу чергу це пов'язано з питанням захисту прав споживачів, а простіше коштів пересічних громадян. Як правило, такі системи анонімні і дозволяють проводити розрахунки, не сплачуючи при цьому податки. Тому ситуація склалася на сьогодні з WebMoney є закономірною і прогнозованою. Регулятор виправдано вводить контроль і хоче моніторити розрахунки. Але як це він може здійснити, якщо система не відповідає українському законодавству?", - сказав експерт.

У той же час, за його словами, НБУ неодноразово попереджав WebMoney в тому, що його діяльність незаконна.

"Хто заважав їм привести у відповідність з вимогами регулятора умови перебування на українському ринку? Часу було достатньо", - додав він.

У той же час, Заїка переконаний, що і надалі слід очікувати жорстку позицію регулятора з контролю за "електронними грошима".

"Для чого це робиться? Звичайно, виключно для створення прозорої системи розрахунків і переведення їх у банківську систему. Можливо, цією ситуацією скористаються комерційні банки, щоб пропагувати інтернет-банкінг", - додав експерт.

Фінансист додав, що з сумнівного роду платіжними системами ведуть боротьбу в усьому світі.

Нагадаємо, що 11 червня в київському офісі WebMoney співробітники податкової провели перевірку. У податковому відомстві повідомили, що були виявлені "значні порушення" в роботі товариства з обмеженою відповідальністю, яке є гарантом діяльності WebMoney Transfer в Україні (Українське Гарантійне Агентство). Також, податківці встановили, що правила цієї системи не узгоджувалися в НБУ.