ua en ru

НБУ не звертає уваги на проблеми вкладників "Дельта Банку", - юрист

Два вкладника банку "Дельта Банку" компанії "Интерэкопласт" і "Торговий будинок "Надія" намагаються через суд повернути свої валютні депозити з банку на суми 16,3 млн дол. і 22 млн дол. відповідно. Про це повідомив юрист Василь Мельник, який веде судову тяжбу підприємств-вкладників з банком.

"Господарський суд Києва, куди ми звернулися з позовом, по максимуму затягнув строки його розгляду на два місяці. Ми зверталися до суду з проханням прискорити розгляд позовів: вже 6 місяців наші гроші заблоковані на депозиті в "Дельта Банку", а підприємства опинилися на межі зупинки. В цей же час банк продовжує розпоряджатися майже 40 млн дол. на свій розсуд", - зазначив юрист.

За словами Мельника, затягування розгляду справ в судах і небажання банку повертати гроші, змусило компанію звернутися до Нацбанку. У своєму зверненні постраждалі компанії вказують на грубі порушення банківського законодавства з боку "Дельта Банку", а також просять регулятора перевірити правомірність дій банку щодо виконання договірних зобов'язань, а в разі виявлення порушень вжити передбачених законом заходів впливу та санкції, щоб сприяти поверненню депозитів. Однак, за словами юриста, НБУ не направив відповідь корпоративним вкладникам про вжиті заходи.

"Наше звернення до НБУ просто проігнорували. Ми не добиваємося застосування санкцій до банку, а лише хочемо, щоб регулятор перевірив правомірність його дій, дав їм оцінку і в межах своєї компетенції вплинув на банк. Він не повертає компаніям депозити, не виплачує на них відсотки. Підприємства залишилися без оборотних коштів, їх нормальна робота заблокована, виробництво на межі зупинки, доведеться відправити сотні людей у неоплачувані відпустки", - розповів Мельник.

За словами юриста, якщо НБУ продовжить ігнорувати проблеми вкладників банку, вони змушені будуть звертатися в Генпрокуратуру для відновлення своїх прав і залучення працівників банку до відповідальності.

"Зараз ми можемо розраховувати тільки на об'єктивне рішення Київського госпсуду, якщо за нинішньої непростої ситуації у фінансовій системі НБУ просто самоусунувся від вирішення проблем корпоративних вкладників", - сказав юрист.

Нагадаємо, раніше "Дельта Банк" зіткнувся з проблемою повернення депозитів фізосіб. Були накладені обмеження на зняття готівки для власників карт банку через банкомати. Внаслідок виникнення проблем з ліквідністю, "Дельта Банк" був змушений звернутися до НБУ, від якого отримав кредит рефінансування на підтримку ліквідності в розмірі близько 10 млрд грн.