ua en ru

НБУ з початку року виявив підозрілі операції у 21 банку

НБУ з початку року виявив підозрілі операції у 21 банку Фото: Національний банк України (НБУ)

Правоохоронцям направлено 18 листів з інформацією про такі операції

Національний банк України (НБУ) з початку року в рамках фінмоніторингу (станом на 1 квітня 2018) в правоохоронні органи направлено 18 листів з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів 21 банку щодо фінансових операцій на загальну суму понад 16,3 млрд гривень, 80,5 млн доларів, 7,7 млн євро. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Крім цього, протягом I кварталу 2018 було відправлено 4 повідомлення про підозрілі фінансові операції в Національне антикорупційне бюро України.

Разом з цим, протягом I кварталу поточного року Національний банк за результатами валютного контролю в цілях реалізації державної політики у сфері боротьби з організованою злочинністю інформував правоохоронні органи про великомасштабні операції клієнтів п'яти банків щодо фінансових операцій на загальну суму понад 34,5 млн доларів.

В основному надана в правоохоронні органи інформація стосувалася проведення клієнтами банків фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переказом) безготівкових коштів в готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, запобіганням оподаткування тощо

Крім того, за даними статистичної звітності з питань фінансового моніторингу, яку подають банки в НБУ, за I квартал 2018 річку банки надали у Державну службу фінансового моніторингу України інформацію про більш ніж два мільйони фінансових операцій, що на 22,7% більше ніж за аналогічний період 2017 (понад 1,7 млн фінансових операцій).

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) з початку 2018 року оштрафував п'ять банків за ризикову діяльність у сфері фінансового моніторингу.