ua en ru

У НБУ констатують пожвавлення банківського кредитування у I кварталі

У НБУ констатують пожвавлення банківського кредитування у I кварталі Фото: ілюстративне фото (sberbank.ua)

Найбільше зростання показує кредитування населення

У першому кварталі банки України продовжували активно надавати кредити як населенню, так і корпоративного сектору. Про це йдеться в "Огляді банківського сектора" Національного банку України (НБУ) за і квартал 2018 року.

За даними НБУ, банки активно кредитували не тільки корпоративний сектор, але і населення.

Так, за перший квартал обсяг портфеля кредитів фізособам зріс на 5,6% до 83,8 млрд гривень, або на 37% у річному вирахуванні. Найбільш активно споживчі кредити в січні-березні видавали держбанки і банки з приватним українським капіталом. В основному українці беруть кредити на поточні потреби - кредити на купівлю побутової техніки, інші цілі.

В корпоративному сегменті портфель кредитів майже не змінився. Банки зосередили зусилля на поліпшенні якості наявного портфеля, був проведений ряд реструктуризацій проблемної заборгованості, що дозволило розформувати резерви за кредитами, які почали обслуговуватися.

Незважаючи на зростання кредитування населення та успішні реструктуризації заборгованості бізнесу, частка непрацюючих кредитів збільшилася на 1.8 п. п. до 56,4% загальної заборгованості банківського сектора. Причиною був одноразовий негативний ефект від зміни методології обліку фінансових інструментів.

Ставки за гривневими кредитами корпораціям незначно виросли на 1.1 п.п. до 15.5% річних, ставки по кредитах населенню збільшилися на 0.4 п.п.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, проведеним НБУ серед керівників українських банків, у наступні 12 місяців банки очікують пожвавлення кредитування, як бізнесу, так і населення.