ua en ru

Банки очікують пожвавлення кредитування у 2018, - опитування НБУ

Банки очікують пожвавлення кредитування у 2018, - опитування НБУ Фото: ілюстративне фото

З початку року дещо збільшився попит на іпотечні кредити

У наступні 12 місяців банки очікують пожвавлення кредитування, як бізнесу, так і населення. Про це свідчать дані щоквартального опитування, проведеного Національним банком України.

Так, найбільше банки очікують збільшення частки корпоративних кредитів в своїх портфелях, таку надію висловили 73% респондентів, приросту кредитів фізичним особам очікують 69% банківських установ. Про це свідчать результати нового Опитування про умовах кредитування", оприлюдненого Національним банком України.

Опитування проводилося з 20 березня по 10 квітня 2018 серед кредитних менеджерів 64 банків, на ці банки сукупно припадає понад 98% загальних активів системи. Його результати відображають оцінку стану банківського кредитного ринку в I кварталі 2018 і очікувань на I квартал 2018 і наступні 12 місяців.

Також опитування показало, що в перші три місяці 2018 року банки активніше надавали кредитні кошти малим і середнім підприємствам та на споживчі кредити, відповідаючи на зростання попиту. Позитивна динаміка в цих сегментах відповідала очікуванням минулого опитування.

На пожвавлення кредитування населення та МСП в I кварталі позитивно вплинули зниження банками процентних ставок та подовження термінів кредитування. Підвищення конкуренції між банками та небанківськими установами, а також економічне зростання та зниження інфляційних очікувань призвели до пом'якшення невеликими банками вимог до позичальників - фізичних осіб протягом I кварталу. Разом з тим банки, насамперед, великі, підвищили вимоги до застави за кредитами бізнесу, а також посилили обмеження кредитних угод, особливо для великих підприємств.

Кілька великих банків також повідомили про зростання попиту на іпотечні кредити.

У другому кварталі банки не планують пом'якшувати стандарти кредитування для великих підприємств. Але передбачають пом'якшення умов при кредитуванні МСП, наданні короткострокових і гривневих кредитів. Те ж стосується споживчого кредитування.

Банки вважають боргове навантаження на МСП низькою або середньою, про це повідомили 94% респондентів. Разом з тим, боргове навантаження на бізнес в цілому зберігається високою, частка банків, які вказали на закредитованість великих підприємств, зросла на 7 п.п. до 45%. Деякі великі банки також назвали високою боргове навантаження домогосподарств.

Нагадаємо, за попередніми даними "Грошово-кредитної статистики" НБУ, в березні 2018 року населення продовжувало нарощувати гривневі та валютні депозити.