ua en ru

В НБУ констатували зростання інтересу інвесторів до гривневих облігацій

В НБУ констатували зростання інтересу інвесторів до гривневих облігацій Фото: Національний банк України (УНІАН)

З кінця минулого року обсяг ОВДП у власності нерезидентів досяг 14 млрд гривень

З осені 2017 року на внутрішньому ринку цінних почав зростати інтерес іноземних інвесторів до гривневих ОВДП. Про це йдеться в опублікованому Національним банком України щоквартальному "Інфляційному звіті за квітень 2018".

Згідно з даними звіту, обсяг гривневих облігацій у власності нерезидентів за сумою основного боргу зріс з нуля в серпні 2017 року до майже 14 млрд гривень станом на початок квітня 2018. Зростанню попиту іноземних інвесторів на українські гривневі цінні папери сприяли підвищення прибутковості державних облігацій, в тому числі завдяки жорсткій монетарній політиці НБУ і податкові зміни на тлі все ще м'яких глобальних фінансових умов.

При цьому, зазначили в НБУ, роль іноземних інвесторів на ринку державних цінних паперів може бути досить значним і привести до як позитивним, так і негативним наслідками для економіки країни.

Зокрема, зростання присутності нерезидентів сприяє зниженню ставок за державними цінними паперами, поглиблення та підвищення ефективності ринку.

У той же час надмірне зростання ролі іноземних інвесторів на внутрішньому ринку державних цінних паперів і волатильність потоків короткострокового капіталу можуть посилити вразливість країни до зовнішніх шоків. Однак поки Національний банк оцінює ризики від припливу зовнішніх портфельних інвестицій як незначні, оскільки:

- частка нерезидентів у загальному обсязі гривневих ОВДП в обігу становить близько 2%, а співвідношення інвестицій нерезидентів в валових міжнародних резервів - тільки 3%;

- набута у іноземних інвесторів валюта буде служити як подушка безпеки на випадок можливого відтоку короткострокового капіталу внаслідок пом'якшення монетарної політики

- дотримання Національним банком режиму плаваючого обмінного курсу є стримуючим чинником припливу спекулятивного капіталу в Україну;

- уряд встановив обмеження на обсяг розміщення ОВДП строком на три і шість місяців (до 500 млн гривень), що дещо стримувало зростання прибутковості короткострокових цінних паперів сприяло збільшенню пропозицію довгострокових державних цінних паперів

Нагадаємо, раніше в НБУ повідомили, що підвищення облікової ставки спричинило за собою зростання прибутковості гривневих ОВДП.