ua en ru

Підвищення облікової ставки спричинило за собою зростання прибутковості гривневих ОВДП, - Нацбанк

Підвищення облікової ставки спричинило за собою зростання прибутковості гривневих ОВДП, - Нацбанк Фото: НБУ пояснив зростання вартості прибутковості гривневих ОВДП (dp.sfs.gov.ua)

Також зросла вартість гривневих ресурсів на міжбанківському ринку

Підвищення облікової ставки Національного банку України, що спричинило за собою зростання прибутковості ОВДП, номинированых у гривні. Про це повідомляє прес-служба НБУ "Макроекономічному та монетарному огляді" за лютий.

Зокрема, в січні збільшилася і прибутковість первинних розміщень ОВДП в національній валюті за всіма строками. Прибутковість по двох - і трирічних гривневими цінними паперами практично зрівнялася, встановивши орієнтир для середньострокових інструментів. Крім того, враховуючи повернення міжнародних фінансових установ на внутрішній ринок короткострокового державного боргу, НБУ в лютому призупинив розміщення депозитних сертифікатів з терміном погашення три місяці.

Крім того, у січні зросла і середньозважена прибутковість депозитів у національній валюті. У той же час процентні ставки по кредитах (насамперед-до одного місяця) і домогосподарств (від 6 місяців до 1 року) дещо знизилися. В цілому, враховуючи відгук ринкових процентних ставок у національній валюті на останнє і попередні підвищення облікової ставки, такі зміни свідчать про дієвості трансмісійного механізму монетарної політики через канал процентних ставок.

Слідом за підвищенням облікової ставки зросла середньозважена вартість гривневих ресурсів на міжбанківському ринку (На 0,5 п. п. порівняно з 25 січня 2018 року - до 14,5% за станом на 28 лютого 2018 року за даними системи "Кредінфо") і Уимс (Підвищився на 1 п. п. за відповідний період).

Зростання прибутковості ОВДП в національній валюті сприяло підвищенню попиту на ці папери також і серед нерезидентів. А в лютому приплив капіталу нерезидентів на державні цінні папери в національній валюті посилився. Це разом із збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів на тлі збереження сприятливої кон'юнктури на світових ринках позитивно вплинуло на пропозицію валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, це сприяло зміцненню обмінного курсу гривні до долара (на 3,8% в лютому і 4% з початку року) і дозволило НБУ продовжити поповнення міжнародних резервів через операції з купівлі іноземної валюти (сальдо операцій з купівлі НБУ іноземної валюти в лютому було позитивним і склало 397 млн доларів).

Нагадаємо, Національний банк України в 2018 році продовжить виходити з інтервенціями на міжбанк з купівлею 5-10 млн доларів.