ua en ru

НБУ змінює облік операцій з готівкою у зоні АТО

НБУ змінює облік операцій з готівкою у зоні АТО Фото: Національний банк України

Зміни також вносяться в процес обліку банківських металів на території, не підконтрольній українській владі

Національний банк України (НБУ) змінює порядок обліку резервів операцій з готівкою та банківськими металами, які знаходяться на території, не підконтрольній українській влади, в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності. Інформацію про відповідну постанову правління регулятора від 26 листопада 2015 року № 826, опублікувала прес-служба НБУ.

У повідомленні Нацбанку говориться, що міжнародні стандарти фінансової звітності не передбачають ситуацій, подібних до тієї, що склалася в результаті АТО. При цьому, інформація про готівку, які знаходяться в зоні антитерористичної операції і до якої немає безпосереднього доступу та документального підтвердження з першоджерел, потребує додаткового розкриття у річній финнансовой звітності.

Щоб навести лад у ситуації, що склалася, НБУ прийняв рішення ввести контррахунки до рахунків з обліку готівки та банківських металів для відображення витрат з грошей та банківських металах, за якими втрачено контроль. Нові контррахунки будуть відображати достовірну інформацію про готівкові гроші та банківські метали у банках України.
Зміни, прийняті постановою № 826 вводяться з 1 грудня 2015 року.

Також введені нові рахунки для відображення в обліку інформації про гроші місцевих бюджетів в частині бюджету розвитку для складання статистичної і фінансової звітності. Це нововведення пов'язане з набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року №378 "Про затвердження порядку обслуговування грошей місцевих бюджетів в частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в установах банків державного сектора", яке передбачає надання самостійності місцевим органам.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава НБУ прогнозує зростання економіки і фінансову стабільність в 2016 році.