ua en ru

НБУ змінив підхід до розрахунків економічних нормативів

НБУ змінив підхід до розрахунків економічних нормативів Фото: Національний банк України

Прийнято постанову, що вносить зміни в розрахунок нормативів кредитного ризику та достатності регулятивного капіталу

Національний банк України (НБУ) оновив підхід до розрахунку нормативів кредитного ризику та достатності (адекватності) регулятивного капіталу. Рішення закріплене у Постанові №683, яким внесено зміни до Інструкції №368, повідомляє прес-служба регулятора. Постанова набирає чинності з 11 листопада 2015 р.

У повідомленні говориться, що новий підхід до визначення кредитного ризику передбачає включення активів за їх балансовою вартістю. За даними прес-служби, це дозволить банкам зменшити активні операції на суму сформованих за ними резервів. Крім того, це має позитивно позначиться на значеннях економічних нормативів кредитного ризику, а вивільнені гроші банки зможуть направити на кредитування.

Щодо розрахунку кредитного ризику, у постанові також визначаються умови для обліку грошового забезпечення (покриття) за наданими гарантіями, акредитивами для зменшення кредитного ризику. Це дозволить банкам розширити використання таких фінансових інструментів при наявності грошового забезпечення за ними.

Що стосується підходу до нормативу достатності регулятивного капіталу (Н2), то групу активів, які приймаються із ступенем ризику 0% доповнили активами, забезпечені державною гарантією.

У постанові також передбачається зміна підходів до порядку врахування субординованого боргу, зокрема щодо норм зупинки оплати відсотків у випадку, якщо фінансовий стан фінустанови погіршився. Крім того, документ передбачає делегування уповноваженій особі НБУ повноважень приймати окремі рішення, які раніше приймалися Комітетом з питань нагляду.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомляв про готовність відновити кредитування реального сектору економіки влітку 2016 р.