ua en ru

У НБУ допускають згортання програми фінансування МВФ для України

У НБУ допускають згортання програми фінансування МВФ для України Фото: у НБУ допускають згортання програми МВФ (НБУ)

Регулятор сумнівається в отриманні чергового траншу від фонду у I кварталі 2018 року

Національний банк України сумнівається в отриманні чергового траншу від Міжнародного валютного фонду в I кварталі 2018 року . Про це в інтерв'ю "Українським Новынам" повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

За його словами, Нацбанк на 2018 рік заклав отримання двох траншів, в I і III кварталі, на загальну суму 3,5 млрд доларів. Проте затримка з боку фонду змушує банк переглядати свої оцінки. У зв'язку з цим, банк вважає, що отримання коштів найбільш ймовірно на квартал не пізніше.

У той же час, Сологуб зазначив, що терміни отримання не роблять істотного впливу на інфляцію, набагато важливіше сам факт продовження співпраці з МВФ, оскільки у 2020 році Україну чекають великі виплати за держборгом.

Що стосується саме співробітництва і продовження програми макрофінансової допомоги від міжнародних партнерів, Сологуб припустив, що, якщо фонд не надасть фінансування за програмою до кінця II кварталу поточного року, то це, з урахуванням політичного циклу, може свідчити про можливе згортання МВФ програми фінансування України.

"З огляду на політичний цикл, відсутність рішення по траншу МВФ до кінця другого кварталу, буде свідчити про те, що поточна програма EFF з високою ймовірністю вже не відновиться", - сказав він.

У зв'язку з цим, банкір підкреслив важливість початку переговорів з МВФ про нову програму фінансування.

"Звичайно, в ідеалі було б добре, щоб закінчилася вдало ця програма. Адже якби вона закінчилася вибіркою всіх грошей, то наступна програма може, і не знадобилася. Я думаю, що якщо у нас буде наступна програма МВФ, то вона буде швидше некризисной, а її обсяги не будуть такими великими як за поточною програмою EFF", - уклав Сологуб.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що для отримання наступного траншу за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) владі України необхідно прийняти ряд реформ: і щодо Антикорупційного суду, і про приватизацію.

Закон "Про приватизацію державного майна" вчора, 18 січня, був прийнятий Верховною Радою України.