ua en ru

НБУ буде публікувати назви банків, оштрафованих за порушення

НБУ буде публікувати назви банків, оштрафованих за порушення Фото: Ігор Береза (НБУ)

За останні три роки Нацбанк вивів з ринку близько 10 банків-порушників

За останні три роки Національним банком України було закрито близько 90 банків, з яких близько 10 - за порушення норм фінансового моніторингу. Про це в інтерв'ю виданню "Лівий берег" розповів глава департаменту фінмоніторингу НБУ Ігор Береза.

За його словами, більшість порушників займалися відмиванням коштів або були задіяні у схемах по так званому "обналу".

Береза розповів, що іноді банки навіть не підозрюють про те, що їх використовують у незаконній діяльності. З цієї причини, регулятор посилив вимоги до банків щодо перевірки своїх клієнтів і аналізу здійснюваних ними фінансових операцій.

Банкір зазначив, що, незважаючи на посилення вимог НБУ, досі є банківські установи, що ігнорують їх. Для таких учасників банківської системи передбачено низку заходів впливу, зокрема, штрафи.

Так, за значні порушення або при виявленні фактів залучення банку до здійснення операцій відмивання грошей або фінансування тероризму НБУ може оштрафувати банк в досить великому розмірі - до 1% від суми зареєстрованого капіталу, або навіть відкликати його ліцензію. Крім того, НБУ може відсторонити від роботи працівника, відповідального за фінмоніторинг.

Береза також повідомив, що з наступного року Національний банк буде публікувати детальну інформацію із зазначенням назви оштрафованного банку прямо на сайті НБУ.

Нагадаємо, НБУ посилив вимоги до перевірки банками операцій своїх клієнтів.

Відтепер банки будуть аналізувати операції своїх клієнтів не щоквартально, а постійно, використовуючи при цьому рискоориентированный підхід.