ua en ru

НБУ буде проводити аукціони на біржах для операцій з борговими цінними паперами

НБУ буде проводити аукціони на біржах для операцій з борговими цінними паперами Фото: Національний банк України

Таким чином регулятор врегулює механізми купівлі та продажу держоблігацій і облігацій міжнародних організацій

Національний банк України (НБУ) буде ініціювати аукціони на фондових біржах для регулювання порядку вчинення операцій з купівлі та продажу боргових цінних паперів. Інформацію про це Нацбанк розмістив на своєму сайті.

Для регулювання зазначеного процесу НБУ прийняв постанову №762 від 3 листопада 2015 р. "Про затвердження порядку купівлі/продажу цінних паперів України шляхом ініціювання аукціонів на торгових майданчиках фондових бірж".

У повідомленні регулятора йдеться, що аукціони будуть ініціюватися в двох випадках. Перший - при необхідності регулювання грошово-кредитного ринку. Для цього НБУ може купувати і продавати зазначені цінні папери. Другий - для задоволення вимог за операціями з рефінансування та прямого репо. В цьому випадку НБУ може продавати цінні папери, які використовуються як предмет застави (операції).

"Участь в аукціонах проходить шляхом подачі заявок. Зокрема, у разі купівлі цінних паперів учасники можуть подавати тільки заявки із зазначенням кількості цінних паперів, які вони готові безумовно купити або продати за вказаною ціною ними (конкурентні заявки). Всі подані заявки - як на покупку, так і на продаж - повинні бути забезпечені відповідними активами", - повідомляє прес-служба.

Заявки учасників аукціонів з продажу паперів будуть задовольнятися, починаючи з найвищої ціни, а покупці - починаючи з самої нижньої. Розрахунки за результатами аукціонів будуть проходити за принципом "поставка цінних паперів проти оплати" в день укладення договору.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомляв про те, що обсяг готівкових валютних розрахунків на міжбанку впав на 8,26% в жовтні 2015 р.