ua en ru

НБУ у 2017 отримав 2,1 млрд гривень на погашення заборгованості банків за кредитами рефінансування

НБУ у 2017 отримав 2,1 млрд гривень на погашення заборгованості банків за кредитами рефінансування Фото: НБУ відзвітував про отримані кошти (НБУ)

Близько 50% коштів надійшло від Фонду гарантування вкладів фізосіб

Національний банк України у 2017 році отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,1 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, в цю суму увійшли кошти, отримані від реалізації майна та корпоративних прав таких банків Фондом гарантування вкладів, і кошти з інших джерел.

Так, у 2017 році фондом було реалізовано заставне майно банків-банкрутів на суму 595,84 млн гривень, з яких 574,7 млн гривень було перераховано НБУ.

З загальної суми реалізації активів 529,2 млн гривень склали кошти від продажу права вимоги за кредитами, закладеним Нацбанку. Сума отриманих регулятором коштів від реалізації майна у 2017 році на 13% перевищує показник реалізації аналогічних активів у 2016 році (510,2 млн гривень).

Що стосується інших джерел погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків, то це були кошти від:

- погашення майнових прав на суму 764,5 млн гривень;

- погашення ОВДП на суму 664,3 млн гривень;

- продаж банківських металів на суму 62 млн гривень;

- погашення майнових прав третіми особами на суму 7,3 млн гривень

За найвищою ціною (243,7 млн гривень) у 2017 році були реалізовані права вимоги за кредитним договором, переданим ПАТ "Дельта Банк" в заставу НБУ.

Також за 2017 більш ніж в 13 разів збільшилися обсяги узгодження НБУ реалізації прав вимоги по закладеним кредитними договорами. Зокрема, було прийнято 63 рішення про реалізацію прав вимоги за 50,2 тис. кредитних договорів, загальна заборгованість по яких становить майже 55 млрд гривень.

На збільшення продажу заставленого майна також вплинув перехід ФГВФО на електронну систему торгів ProZorro.Продажу, яка дає можливість задіяти одразу 29 провідних електронних майданчиків України, забезпечує прозорість і неупередженість організаторів торгів.

Повноваження щодо реалізації зазначеного майна фонд здійснює з січня 2017 року.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року Національний банк погодив запропонований Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) спосіб і порядок продажу закладених в НБУ активів неплатоспроможних банків номінальною вартістю 14,1 млрд гривень.