ua en ru

Названо нардепів, які задекларували найбільшу кількість офшорів, - дослідження

Названо нардепів, які задекларували найбільшу кількість офшорів, - дослідження Фото: Юлія Льовочкіна задекларувала найбільше офшорних компаній

Лідери за офшорами - "опоблоківці" Юлія Льовочкіна та Вадим Новинський

На основі аналізу електронних декларацій стало відомо, хто з народних депутатів володіє найбільшою кількістю компаній в офшорних зонах. Рейтинг таких парламентарів оприлюднило видання bihus.info.

Електронні декларації показали, що майже половина закордонних компаній у власності українських держслужбовців і депутатів - розташована у офшорах.

"Аналіз усього масиву електронних декларацій проектом "Народне НАЗК" показав - 115 декларантів вказали, що мають у власності компанії за кордоном. Загальна кількість таких компаній - 375 і розташовані вони у 41 країні світу. З них 237 компаній 58 декларантів - в офшорних зонах", - пише видання.

Таким чином відкриває п’ятірку лідерів за кількістю офшорів голова депутатської групи "Партія Відродження" Віталій Хомутиннік, який має у власності 9 компаній, що зареєстровані за кордоном. Із результатом у 13 компаній його випереджає заступник голови депутатської групи "Воля народу" Степан Івахів.

Третє місце розділили член депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка" Максим Єфімов та члени "Волі народу" Іван Фурсін і Олександр Фельдман. У кожного з них по 22 компанії в офшорах.

У депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського задекларовано 30 компаній за кордоном. Лідером у рейтингу стала його однопартієць та сестра екс-голови Адміністрації президента Юлія Льовочкіна, на рахунку якої 45 офшорних компаній.

Лідером за кількістю офшорних компаній, що мають українських власників, є Кіпр - на острові розташовано 136 підприємств, які теоретично могли би сплачувати податки в український держбюджет. На другому та третьому місцях - Британські Віргінські та Сейшельські острови. Їм українські олігархи довірили 50 та 20 компаній відповідно.

Названо нардепів, які задекларували найбільшу кількість офшорів, - дослідженняФото: офшори українських депутатів

У наступних офшорах кількість компаній значно скромніша: Люксембург - 5, Швейцарія - 4, Джерсі - 3, Мальта - 3, Сент-Кіттс і Невіс - 3, Гонконг - 2, Кайманові острови - 2, Сінгапур - 2, Американські Віргінські острови - 1, Бермудські острови - 1, Болгарія - 1, Гібралтар - 1, Маршаллові Острови - 1, ОАЕ - 1, Острів Мен - 1. А ще у деклараціях вказано 28 компаній, що зареєстровані в Росії.

Нагадаємо, колишній помічник народного депутата Костянтина Жеваго, якого арештували за рішенням суду, вивів в "офшор" більш 53 млн доларів із банку "Фінанси та Кредит".