ua en ru

Повінь в Австралії спричинить зростання цін на коксівне і енергетичне вугілля, - аналітики

Найбільша за останні півстоліття повінь в австралійському штаті Квінсленд, яка призвела до затоплення шахт і пошкодження інфраструктури, може повернути ціни на коксівне і енергетичне вугілля на докризовий рівень, вважають аналітики, передає РБК daily.

Експерти відзначили, що багато гірничодобувних компанії, пославшись на форс-мажорну ситуацію, були змушені оголосити про тимчасове припинення видобутку і поставок коксівного вугілля. У їх число увійшли такі гіганти, як Anglo American Metallurgical Coal, BHP Billiton, Peabody, Rio Tinto, Xstrata, Vale, Macarthur Coal і New Hope Coal.

Згідно з оцінками ANZ Bank, на штат Квінсленд доводиться до 41% від світового експорту коксівного вугілля, яке активно використовується в металургії. Закриття шахт вже змусило багато компаній почати переговори про підвищення вартості цього палива. Так, за останній тиждень середня експортна ціна на тонну коксівного вугілля зросла на 6,9%, склавши, за даними IHS McCloskey, 265 дол. Підвищення вартості не обійшло стороною і енергетичне вугілля - його ціна виросла за тиждень на 4,5%, досягнувши майже 132 дол. за тонну.

Аналітик з металургії «Уралсиб Кепітал» Микола Сосновський зазначив, що ціни на коксівне вугілля формуються саме в Австралії. «Масштаб стихійного лиха, що відбувається, поки що не зрозумілий, однак та інформація, що надходить, не дуже оптимістична. Крім ситуації з шахтами є серйозні проблеми з місцевою інфраструктурою. На остаточне відновлення може знадобитися більш кварталу. Все це серйозно відіб'ється на цінах, які й без того, згідно з прогнозами, повинні були вирости в 2011 р. Вартість тонни коксу цілком може піднятися до 300 дол.», - вважає він.

На думку експерта, подальша динаміка вартості коксівного вугілля буде сильно залежати від світових цін на сталь. «Якщо вартість сталі не буде стрімко збільшуватися за вугіллям, то багато сталеварів, особливо з Китаю, втратять значну частину свого прибутку. У такому випадку ціна на кокс буде скорегована», - прогнозує експерт.