ua en ru

Науковий керівник Путіна є найбагатшим з-поміж керівників російських вузів

Науковий керівник Путіна є найбагатшим з-поміж керівників російських вузів Фото: Володимир Литвиненко (old.spmi.ru)

Цього року науковий керівник Путіна став доларовим мільярдером

Ректор Санкт-Петербурзького гірничого університету Володимир Литвиненко, відомий як людина, під керівництвом якого колись захистив кандидатську дисертацію президент Росії Володимир Путін, є найбагатшим з-поміж керівників російських вузів. Про це повідомляють "Ведомости".

Відзначається, що Литвиненко вже не перший рік виявляється найбагатшим серед керівників вузів РФ: за 2016 рік він задекларував дохід в 195,7 млн ​​рублів проти 277 млн ​​рублів роком раніше. Так, у ректора РАНГіДС Володимира Мау, що йде за ним слідом, у минулому році дохід був втричі менше - 64,5 млн рублів.

Зазначено, що в цьому році науковий керівник Путіна став доларовим мільярдером, довівши в квітні свою частку в одному з найбільших у світі виробників добрив, компанії "Фосагро", до 19,35% акцій. Станом на минулу п'ятницю вартість цього пакета становила 59,9 мільярда рублів (1,01 млрд доларів). Литвиненко - другий за величиною співвласник компанії.

При цьому підкреслюється, що 62-річний Литвиненко все життя пропрацював у гірничому університеті. Разом з тим, за даними "СПАРК-Інтерфаксу", повному тезці ректора гірничого університету належало 22% в фірмі "Кребс", зареєстрованій у сел. Толмачево Лужского району Ленінградської області зі статутним капіталом 5000 рублів. Фірма існувала з 1992 по 2009 р. і спеціалізувалася на виробництві пиломатеріалів, залізничних і трамвайних шпал.

Нагадаємо, Путін поки не вирішив, чи буде він брати участь у президентських виборах, які відбудуться у Росії в 2018 році.