ua en ru

Нацтелерадіо відмінило результати конкурсу на цифрові частоти для регіональних телеканалів

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення вчора скасувала підсумки конкурсу з розподілу 169 регіональних цифрових частот, оголосивши новий конкурс, пише "Комерсант-Україна".

Умови конкурсу колишні - компанії повинні укласти договір з провайдером "Зеонбуд" і довести регулятору, що зможуть вести мовлення 24 години на добу. Телеканали, що оплатили участь у попередньому конкурсі, отримують право безкоштовно подати заявки на участь у новому. Його підсумки, за словами першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко, будуть оголошені у вересні.

Від результатів розподілу частот залежить, хто з місцевих мовників залишиться в ефірі після відключення аналогового сигналу в 2015 році. Однак якщо на національні частоти попит був високий, то регіональні частоти намагаються розподілити вже втретє.

Нацрада мала оголосити результати конкурсу до 2 червня, але зіткнулася з юридичними проблемами. Новгород-Сіверська регіональна державна ТРК "Сіверська" (Чернігівська область) отримала держфінансування тільки в квітні і не встигла подати заявку на участь в конкурсі. За словами Головатенко, компанія просила продовжити прийом заявок на конкурс, але у Нацради немає на це повноважень. "Сіверська" подала в суд, і 10 травня, згідно з Єдиним держреєстру судових рішень, Київський окружний адміністративний суд скасував рішення Нацради про оголошення конкурсу. Апеляційна скарга при цьому не подавалася.

Тепер прийом заявок триватиме до кінця липня, і до того часу кількість вільних частот може зрости - у тих, хто отримав ліцензію в 2011 році, був рік для освоєння частот, і якщо вони не зможуть почати повноцінну роботу в серпні, їх ліцензії можуть бути відкликані. "Ймовірно, постраждають багато регіональних компанії, які не здатні платити за провайдерські послуги "Зеонбуду"", - говорила виданню керівник центру законодавчих ініціатив Незалежної асоціації мовників Ольга Большакова. Вартість послуг компанії - від 33 тис. до 190 тис. грн на місяць.

Не виключено, що Нацрада тягне з результатами, тому що очікує появи на ринку нового гравця, вважає гендиректор каналів М1 і М2, відповідальний за впровадження цифрового ефіру в StarLightMedia (SLM; ICTV, "Новий канал", СТБ, М1, М2) Валентин Коваль. "У попередній раз напередодні роздачі регіональних частот раптово з'явилися п'ять невідомих каналів, які зібрали практично всі регіональні частоти. Можливо, цього разу також відбудеться щось подібне", - відзначає він.

На скасований конкурс найбільше заявок подали канали групи "1+1". Канал "2+2" подав 36 заявок, а "Сіті" - 23. Але затягування оголошення результатів конкурсу вигідно і телеканалам - чим раніше вони отримають ліцензії, тим довше їм доведеться платити за мовлення, у якого фактично немає глядачів. Справа в тому, що приймати цифровий ефірний сигнал громадяни України можуть тільки за допомогою спеціальних пристроїв (сет-топ-боксів). У вільному продажу ці пристрої з'явилися тільки в квітні. Незважаючи на відсутність глядачів, провайдер вимагає від телеканалів плату за мовлення. Частина компаній, зокрема SLM, відкрито відмовилися платити "Зеонбуду" за мовлення. "Ми не заробляємо на аудиторії цифрового телебачення. З яких доходів нам платити за мовлення?" - говорить джерело видання в SLM.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що компанія "Зеонбуд", яка є провайдером цифрової телемережі, повідомила, що, крім 32 безкоштовних телеканалів, в ній буде вести мовлення ще 20 платних.