ua en ru

Нацрада виграла суд у каналу "112 Україна"

Нацрада виграла суд у каналу "112 Україна" Фото: Нацрада виграла суд у каналу "112 Україна"

Суд відмовив у задоволенні позову "112 Україна" проти Нацради

Окружний адміністративний суд міста Києва вчора, 27 серпня, повністю відмовив п'яти телерадіокомпаніям, що мовлять під логотипом "112 Україна", у задоволенні позовних вимог проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (Нацрада). Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

Так, повідомляється, що в Окружному адміністративному суді м. Києва розглядалася справа № 826/6401/15 за позовом ТОВ "Новий формат ТВ", ТОВ "Аріадна ТВ", ТОВ "Партнер ТВ", ТОВ "ТВ Вибір" і ТОВ "Лідер ТВ" до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про визнання протиправними та скасування рішень регуляторного органу від 26 березня 2015 року № 419, № 421, № 423, № 425, № 427. Цими рішеннями Національною радою було відмовлено у переоформленні ліцензій на мовлення зазначеним ліцензіатам у частині зміни програмної концепції.

"Названі мовники без дозволу регулятора змінили логотип і програмні концепції, а вже потім звернулися із заявою про переоформлення ліцензій. До того ж, вони отримали ліцензії на конкурсі, що проводився 2011 року на цифрове мовлення у мультиплексі МХ-5, передбаченому для регіонального і місцевого мовлення, а почали мовити як один загальнонаціональний канал. Це порушувало права місцевих громад, які мали б отримувати інформацію про суспільне життя їх регіонів, адже багато відомих і поважних регіональних телекомпаній, які популярні у своїх областях, не отримали дозвільних документів на мовлення у цифрі", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що Національна рада готує скарги до голів Голосіївського, Шевченківського і Святошинського районних судів міста Києва на суддів, які розглядали подання регулятора щодо накладення адміністративних штрафів на телеканали за порушення ними вимог щодо розповсюдження і демонстрування в ефірі фільмів і серіалів.

"Стаття 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає строки накладання адміністративного стягнення. Відповідно до цієї статті, якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніше як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніше як через три місяці з дня його виявлення", - додали в прес-службі відомства.

В Нацраді зазначили, що наразі виникла ситуація, коли відповідь судів надійшла до Національної ради в термін, який унеможливлює повторне подання протоколів до суду через закінчення визначеного проміжку часу.

Нагадаємо, 23 липня Нацрада в черговий раз відмовила телеканалам, які входять в групу "112 Україна", у переоформленні програмних концепцій і оштрафувала телеканал "112 Україна" на 131 тис. грн.

Раніше також повідомлялося, що Нацрада відмовила каналу "112 Україна" у переоформленні цифрових ліцензій.