ua en ru

Нацпроекту "Відкритий світ" профільні відомства не виділяють необхідний діапазон радіочастот

Національний проект створення мережі зв'язку для шкіл "Відкритий світ" зіткнувся з серйозними труднощами. Профільні відомства відмовилися погоджувати виділення проекту радіочастот у діапазоні 790-860 МГц, які зараз використовуються аналоговим телебаченням. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна". Побудова ж мережі в інших діапазонах не забезпечує загальнонаціонального покриття, і в цьому випадку залучити інвесторів у проект буде складно, відзначають експерти.

Проект "Відкритий світ" має бути реалізований з використанням частот у діапазоні 790-860 МГц - таке рішення прийняло Держагентство з інвестицій та управління національними проектами, повідомив вчора журналістам його куратор Ігор Курус. "Відкритий світ" спрямований на створення інформаційно-комунікаційної мережі для використання в шкільній освіті. "Ці частоти дозволять побудувати мережу з національним покриттям при найменших витратах, так, щоб вона працювала в кожній сільській школі", - пояснив чиновник. За його словами, питання використання частот зараз узгоджується з профільними відомствами. Проект оцінюється в 4,7 млрд грн інвестицій, з яких 3,5 млрд грн - кошти приватних інвесторів.

Однак обраний діапазон зараз зайнятий - у ньому працюють базові станції Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, що передає аналоговий цифровий телесигнал. "В кінці 2011 року Держагентство з управління нацпроектами звернулося до нас, щоб ми внесли зміни в план використання радіочастот і дозволили розвивати в цьому діапазоні LTE, - розповіли в держслужбі спеціального зв'язку та захисту інформації .- Але ми не можемо це зробити без конверсії". На думку заступника голови Нацради з телебачення і радіомовлення Лариси Мудрак, відключення аналогового мовлення може затягнутися до 2015 р. "Говорити про конверсію цих частот, поки 90% населення не перейде на" цифру ", не можна", - вважає вона.

Крім того, навіть у цьому випадку на перспективні частоти можуть знайтися й інші претенденти, а значить, отримати їх можна буде тільки через процедуру конкурсу, нагадують у Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ). "Цього вимагає закон. Його дія зупиняли всього один раз, коли в 2005 році видавали" Укртелекому "3G-ліцензію без конкурсу. Але другий раз цей номер не пройде", - говорить джерело в комісії.
У Держспецзв'язку рекомендують "Відкритому світу" домовлятися з уже працюючими операторами і розвиватися на їхніх мережах. "Так вони могли б почати працювати вже сьогодні", - зазначають у прес-службі відомства. Однак, на думку пана Куруса, робота в інших частотних діапазонах не так вигідна ні інвесторам, ні державі. "Можна будувати LTE і на вищих діапазонах, але це дорожче і не забезпечить національного покриття. Супутниковий зв'язок теж не підійде", - пояснює він. За словами чиновника, після презентацій за кордоном проектом зацікавилося відразу кілька західних інвесторів, які чекають на рішення по частотах. Правда, про свій інтерес до "Відкритого світу" до цих пір відкрито заявив тільки в'єтнамський оператор Viettel, і далі меморандуму про інвестиції в будівництво національної оптоволоконної мережі, підписаного з компанією ще в березні, справа так і не пішла. "Для нас окупність проекту не очевидна, про що ми і написали в пояснювальній записці до ТЕО", - сумнівається джерело в НКРСІ.

У той же час Держагентство з інвестицій не має наміру припиняти спроб отримати перспективні частоти, каже Ігор Курус. "Я сам працював в Нацраді над переходом на цифрове ТБ і знаю, що вільні частоти в цьому діапазоні зараз є, адже аналогові передавачі не створюють суцільного покриття", - стверджує він. На думку чиновника, якщо вдасться домогтися від Держспецзв'язку, НКРСІ і Нацради узгоджених дій, мережа "Відкритого світу" в окремих регіонах заробила б вже в цьому році