ua en ru

Проект освітньої комп'ютерної мережі "Відкритий світ" обійдеться в 4,7 млрд грн

Компанія "Тікон", обрана в якості розробника техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) освітнього проекту "Відкритий світ", оцінила його в 4,7 млрд грн. Про це заявив куратор "Відкритого світу" Ігор Курус, передає видання "Комерсант-Україна".
"Найближчим часом попереднє ТЕО буде винесено на розгляд уряду. Потім будуть відпрацьовані деталі й чітко визначені напрями інвестування",- розповів чиновник.
Ще рік тому очікувалося, що проект буде дорожчим - близько 5,4 млрд грн (675 млн дол.). Тепер він подешевшав і вимагає прямого бюджетного фінансування у розмірі 1,2 млрд грн, тоді як раніше мова йшла лише про можливі держгарантії на суму 175 млн дол.
"Кошти держбюджету підуть на технічне переоснащення шкіл і вчителів протягом наступних чотирьох років",- пояснив Курус. У 2012 році "Відкритий світ" вимагатиме 320 млн грн з бюджету, в 2013 році - 270 млн грн, в 2014 і в 2015 рр. - за 265 млн грн. У прийнятому минулого тижня в першому читанні проекті держбюджету на наступний рік фінансування проекту поки не передбачене. "Можливо, нам вдасться домогтися перерозподілу коштів, виділених Міносвіти на користь цього проекту",- припустив Курус.
Приватні кошти - близько 3,5 млрд грн - підуть на будівництво мережі бездротового інтернет-доступу за технологіями WiMAX і LTE, а також на створення програмного комплексу "хмарної" технології. Курус стверджує, що інвестори повернуть гроші за 5-7 років. "Оператор, який побудував мережу для шкіл, зможе заробити, надаючи інтернет населенню, а розробник системи - можливо, на рекламі",- припускає він. Але, за словами гендиректора WiMAX-оператора Freshtel Олени Мініч, "Укрнацпроект" поки не надавав потенційним інвесторам якихось чітких вимог до майбутньої мережі, які дозволяють розрахувати бізнес-план.
Крім Freshtel, до "Відкритого світу" поки проявив інтерес тільки вєтнамський оператор Viettel. У березні глава "Укрнацпроекта" Владислав Каськів підписав з керівництвом компанії меморандум про інвестиції в розмірі 600 млн дол. на проект будівництва національної оптоволоконної мережі довжиною близько 60 тис. км, але далі меморандуму переговори поки не зайшли.
Проект "Відкритий світ" передбачає створення національної інформаційно-комунікаційної мережі на основі бездротових технологій четвертого покоління для використання в системі шкільної освіти.