ua en ru

У Нацполіції працює охоронна структура, створена екс-радником глави МВС, - розслідування

У Нацполіції працює охоронна структура, створена екс-радником глави МВС, - розслідування Фото: Ілля Ківа (скріншот із відеозвернення)

У складі Національної поліції України працює відділ воєнізованої охорони

У складі Національної поліції України працює відділ воєнізованої охорони "Безпека життя" Департаменту поліції охорони – структура, діяльність якої не підпадає ані під дію закону "Про Національну поліцію", ані під дію закону "Про охоронну діяльність". Про це йдеться в розслідуванні проекту "Схеми".

Як зазначається, цей відділ займається фізичною охоронною діяльністю, виїздом на об’єкти та швидким реагуванням. Так, у 2017 році колишній радник міністра внутрішніх справ Ілля Ківа створив відділ воєнізованої охорони "Безпека життя" у складі поліції охорони.

Однак на запит журналістів прес-служба МВС відповіла, що всі підрозділи у структурі МВС та Нацполіції працюють відповідно до законодавства України. Ілля Ківа, в свою чергу запевнив, що стосунку до "Безпеки життя" вже немає.

Так, метою даної структури, за словами Ківи, є працевлаштування ветеранів АТО та охорона громадського порядку.

Згідно із матеріалами розслідування, працівники цього відділу регулярно з’являються поруч з ним на мітингах та заходах в поліцейській екіпіровці без розпізнавальних знаків.

На сторінці громадської організації "Всеукраїнський союз ветеранів АТО", яку очолює Ілля Ківа, розміщено оголошення про роботу для ветеранів у відділі воєнізованої охорони "Безпека життя".

Разом з тим, на питання щодо фінансування, у відділі їм повідомили, що робота "Безпеки життя" повністю забезпечується оплатою за охоронні послуги і не залежить від бюджетних коштів.

Таким чином, журналісти "Схем" дійшли висновку, що даний відділ є комерційною установою.

Згідно із внутрішніми положеннями "Безпеки життя", керівник департаменту поліції охорони "не має повноважень для створення подібних підрозділів і не має права ними керувати", тобто можна сказати, що відділ був створений незаконно.

У внутрішніх положеннях підрозділу також вказано, що працівники можуть використовувати спецзасоби та, за певних умов, зброю.

Повідомляється, що працівники "Безпеки життя" є цивільними, а підрозділ не підпадає ні під дію закону України "Про Національну поліцію", ні під дію закону України "Про охоронну діяльність", а значить працівники підрозділу не мають повноважень на користування спецзасобами та зброєю.

У заключних положеннях йдеться про те, що у випадку порушення закону працівником "Безпеки життя" ніяких юридичних наслідків для Національної поліції не буде, а сам працівник перед законом лишається просто фізичною особою, яка самостійно відповідає за свої дії.

Нагадаємо, у 2017 році радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Ілля Ківа заявив, що очолив Соціалістичну партію України.