ua en ru

Нацкомпослуг розглядає різні моделі тарифоутворення у сфері холодного водопостачання, - Саратов

Національна комісія регулювання сфери комунальних послуг наразі розглядає декілька моделей тарифоутворення у сфері холодного водопостачання. Про це повідомив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) Валерій Саратов, передає прес-служба Нацкомпослуг.
Зокрема, розглядається модель поопераційного розрахунку тарифу - встановлення економічно обґрунтованих тарифів, виходячи з підрахунку операційних витрат підприємств з водопостачання та водовідведення по технологічним стадіям. Крім того, Нацкомпослуг розглядає моделі на основі операційних витрат підприємств з водопостачання й водовідведення та плати на вкладений капітал, модель з постійною фіксованою платою та платою за одиницю спожитого обсягу води, а також модель блочних тарифів - розподіл споживачів на блоки в залежності від обсягів споживання і встановлення диференційованої ціни за кубічний метр.
"Завдяки засобам масової інформації суспільство дізналося про модель блочних тарифів і активно розпочало її обговорювати. Але кожна з п'яти моделей, що розглядаються комісією, має свої переваги. І, поки що, жодна з них не взята за основу, і тим більше не визначені терміни її впровадження - триває робота. Саме тому комісія зацікавлена у тому, щоб отримати всі думки з приводу цих моделей. Тільки після цього буде визначена така система тарифоутворення, яка об'єднає найкращі елементи кожної з моделей", - сказав Саратов.
Не виключено, що Нацкомпослуг залишить для розрахунків існуючу модель коригування, суть якої полягає у проведенні коригування рівня тарифів в залежності від рівня цін на енергоносії та середньої заробітної плати. Розрахунок тарифу відбувається за стандартами бухгалтерського обліку витрат собівартості.