ua en ru

Національний банк Молдови збільшив ставку рефінансування з 6% до 7%.

Національний банк Молдови (НБМ) ухвалив рішення збільшити ставку рефінансування на один процентний пункт - з 6% до 7%. Як повідомили РБК в НБМ, згідно з рішенням, яке прийняла адміністративна рада банку, ставка по кредитах overnight збільшена також на один процентний пункт - з 9% до 10%, по депозитах overnight - з 3% до 4%. Процентна ставка по кредитах, що надаються на довгостроковий період (більше 5 років), підвищена з 6% до 7%. Разом з тим, норма обов'язкового резервування від привернутих банками ресурсів залишилася незмінною - 8%.

Як відзначають в НБМ, рішення про підвищення ставок рефінансування дозволить стримати інфляційні імпульси, зменшити швидкість і ступінь побічних ефектів від підвищення цін і тарифів. Підвищення ставок рефінансування, збереження норми обов'язкового резервування і стерилізація надмірної ліквідності приведе до зниження ритмів зменшення процентних ставок по депозитах і, можливо, приведе до невеликого їх збільшення. З урахуванням тенденцій на валютному ринку країни такі заходи сприятимуть ослабленню інфляційного тиску в середньостроковій перспективі.

Рішення НБМ про підвищення ставок рефінансування набуде чинності після публікації в Збірці офіційних документів наступного тижня. Чергове засідання адміністративної ради НБМ по грошовій політиці відбудеться 29 квітня 2010 р.