ua en ru

Національні збори Франції схвалили Європейський бюджетний пакт

Нижня палата французького парламенту - Національні збори ратифікували Європейський бюджетний пакт, передає France 24. За затвердження його проголосували 477 депутатів, проти висловилися 70. Документ переданий на розгляд у верхню палату - сенат республіки.

Нагадаємо, 2 березня 2012 р. бюджетний пакт ЄС, що передбачає "напівавтоматичне" застосування санкцій відносно країн - членів блоку, що порушують бюджетну дисципліну, підписали 25 з 27 членів ЄС. Свої підписи під документом не поставили глави Чехії і Великобританії.

Договір передбачає необхідність збалансованого або профіцитного бюджету в країнах-членах. Іншими словами, їх річний структурний дефіцит не повинен перевищувати 0,5% від номінального ВВП. Відповідна норма має бути включена в законодавство країн-членів, переважно на конституційному рівні, протягом року з моменту набуття чинності бюджетного пакту. Нагляд над включенням цього положення в національних законодавства покладається на суд Європейського союзу, рішення якого носять зобов'язуючий характер.

Спочатку депутати від Соціалістичної партії виступили проти ратифікації пакту. Проте по підсумком голосування тільки 20 з 280 її прихильників проголосували проти, ще дев'ять членів утрималися від голосування.

Читайте також: Девід Кемерон загрожує ветувати бюджет ЄС