ua en ru

Нацгвардія не знімала охорону з Шевченківського суду, - МВС

Нацгвардія не знімала охорону з Шевченківського суду, - МВС Фото: Шевченківський райсуд Києва продовжує охороняти Нацгвардія (webscreenshot google.com.ua/maps)

МВС закликає Вищу раду правосуддя створити спеціальну незалежну службу охорони судів

Підрозділи Національної гвардії України продовжують нести охорону приміщень Шевченківського районного суду у Києві. Інформація про скасування охорони є недостовірною, заявили у Міністерстві внутрішніх справ України, передає прес-служба відомства.

"Наразі там військовослужбовці Національної гвардії продовжують нести службу. Протягом дня було проведено заміну гвардійців на цьому об`єкті, відповідно до плану організації чергування", - йдеться у повідомленні.

Також зазначено, що МВС закликає уповноважені органи, зокрема Державну судову адміністрацію та Вищу раду правосуддя, якомога швидше створити спеціальну незалежну службу охорони судів.

"Структури МВС - Нацполіція і Нацгвардія - і надалі забезпечуватимуть… охорону судів, доки не буде прийняте інше законне рішення і доки не будуть реалізовані в повному обсязі норми ст. 160 закону України "Про судоустрій і статус суддів"", - додали у відомстві.

Крім того, як зазначили у відомстві, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков "як політична фігура має підстави давати оцінку рішенням органів державної влади, які демотивують працівників та підривають авторитет правоохоронних органів".

"Тому він, відповідно до обов’язків, буде і надалі захищати законні інтереси особового складу всіх підрозділів системи МВС, - вказано у повідомленні.

Нагадаємо, 19 лютого 2018 року Шевченківський суд Києва передав звернення до Вищої ради правосуддя, де було вказано, що начебто Нацгвардія зняла охорону суду.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що ініціює припинення охорони судів підрозділами Національної поліції та Нацгвардії. Це сталося після того, як затриманих за масові заворушення та стрілянину біля Солом'янського райсуду Києва активістів відпустили на поруки нардепів. Йдеться про активістів Федорченка, Чудовського та Чхетію, затриманих за зіткнення з правоохоронцями під час суду над мером Одеси Геннадієм Трухановим.

Зокрема, Аваков розкритикував рішення Шевченківського райсуду Києва, який відпустив з-під варти активіста Олександра Федорченка, якого підозрюють у нанесенні вогнепального поранення поліцейському.