ua en ru

Нацгвардії РФ дозволять стріляти без попередження

Нацгвардії РФ дозволять стріляти без попередження Фото: Нацгвардія РФ зможе використовувати силу для розгону масових демонстрацій

Нацгвардія РФ зможе використовувати силу для розгону масових демонстрацій, застосовувати спецзасоби і стріляти на поразку

Військам Національної гвардії РФ буде дозволено блокувати територію для припинення масових заворушень. Про це йдеться в законопроекті, який президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми.

Відповідно до документа, военнослужущим Нацгвардії буде дозволено застосовувати фізичну силу, в тому числі бойові прийоми боротьби, і спеціальні засоби для розгону демонстрацій, які перейшли в зіткнення, для самозахисту і для припинення опору з боку передбачуваних злочинців.


Серед спеціальних коштів в законопроекті перераховані гумові кийки, газові гранати, наручники, "світлозвукові кошти відволікаючого впливу", техніка для руйнування перепон і для примусової зупинки транспорту, а також службових тварин.

Спецзасоби заборонено застосовувати вагітним жінкам і дітям за винятком тих випадків, коли вони чинять збройний опір.

Також Нацгвардія має право застосовувати вогнепальну зброю без попередження, якщо зволікання може коштувати життя військовослужбовцю або кому-небудь з громадян поблизу. У всіх інших випадках війська Нагцвардии повинні попереджати про намір використовувати зброю.

Чисельність і дислокацію військ національної гвардії визначає президент.

Нагадаємо, про створення Національної гвардії Володимир Путін оголосив 5 березня.