ua en ru

У Нацбанку розповіли про рівень інфляції у листопаді

У Нацбанку розповіли про рівень інфляції у листопаді Фото: інфляція в листопаді знижувалася повільніше, ніж очікувалося (РБК-Україна)

Зниження інфляції відбувалося повільніше, ніж очікувалося

У листопаді 2017 рівень споживчої інфляції в Україні склав 13,6% річних. Про це сьогодні повідомили в Національному банку України (НБУ), передає кореспондент РБК-Україна.

"Протягом останніх двох місяців темпи споживчої інфляції знижувалися, однак повільніше, ніж прогнозував Національний банк. У листопаді 2017 вона становила 13,6% річних", - повідомили в НБУ.

За інформацією регулятора, відхилення від прогнозу інфляції пояснюється темпами базової інфляції через підвищення виробничих витрат і пожвавлення споживчого попиту. Також відхиленню сприяли більш високий прогноз темпів зростання цін на сирі продовольчі товари і паливо.

Як повідомили в НБУ, уповільнення загальної інфляції, в першу чергу, призвело вичерпне дію чинників, що спричинили різке подорожчання в середині року сирих продовольчих товарів, зокрема, молока, м'яса та овочів.

У той же час, прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки як результат підвищення цін на сирі продукти у попередні місяці. Також збільшилися темпи зростання вартості ринкових послуг під впливом підвищення виробничих витрат і пожвавлення споживчого попиту.

"Як наслідок, базова інфляція в листопаді зросла до 8,6%, відображаючи посилення фундаментального тиску на споживчі ціни", - повідомили в НБУ.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, інфляція в Україні в листопаді склала 0,9%.