ua en ru

У Нацбанку оцінюють збитки від блокади Донбасу в 1,3% ВВП

У Нацбанку оцінюють збитки від блокади Донбасу в 1,3% ВВП Фото: Сергій Ніколайчук

Блокада Донбасу призведе до значного зниження темпів зростання економіки

У Національному банку України збитки від блокади Донбасу оцінюють у 1,3% ВВП. Про це в ефірі "Радіо Вєсті" повідомив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук.

"Ефект блокади. По-перше, це робота підприємств на непідконтрольній території, які звітували українській владі та платили податки, які працювали за українським законодавством. На жаль, після експропріації цих підприємств терористами, українські власники вже не мають контролю. Фактично вони не будуть виробляти той продукт, який може враховуватися у валовому внутрішньому продукті України. Ми оцінюємо цей ефект на рівні 0,7% у 2016 році - саме така частка ВВП вироблялася на непідконтрольній території", - повідомив Ніколайчук.

Крім того, за його словами, проблеми є й у підприємств на підконтрольній Україні території, які залежать від сировини і енергоресурсів з ОРДЛО.

"В результаті розриву цих зв'язків для них теж буде негативний ефект і в кінці загальний ефект для економіки України ми б оцінювали в 1,3 процентних пункти зменшення темпів економічного зростання в цьому році", - додав Ніколайчук.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Олександр Данилюк заявляв, що збитки від транспортної блокади Донбасу можуть скласти до 2,5% ВВП.