ua en ru

Нацбанк пропонує банкам підтримати виробників ліків, видаючи їм кредити.

Нацбанк України запропонував банкам видавати національним фармацевтичним компаніям кредити, щоб вони змогли наростити обсяги випуску ліків, пообіцявши рефінансувати такі позики, повідомляє "Комерсант-Україна".

Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов вчора розіслав банкам лист, в якому попросив установи допомогти в боротьбі з грипом. "У зв'язку із загостренням в Україні епідеміологічної ситуації і необхідністю розповсюдження профілактики і лікування грипу пропонуємо вжити додаткових заходів з надання національним виробникам ліків кредитів для збільшення обсягів виробництва, - наголошується в листі. - Конструктивна позиція банків в питаннях кредитної допомоги буде підтримана НБУ при вирішенні питань рефінансування банків". Він уточнив, що лист був підготовлений у відповідь на звернення Кабміну, який просив НБУ допомогти з підтримкою фармацевтів.

Банкіри зазначають, що НБУ декілька місяців практично не видає кредитним установам рефінансування. Згідно звітності НБУ, у вересні були рефінансовані лише чотири банки на суму 700,37 млн грн, з них 691,2 млн грн було видано за програмами фінансового оздоровлення.