ua en ru

Нацбанк затвердив санкції, що захищають підприємства-боржники від свавілля банків

Нацбанк затвердив санкції, що захищають підприємства-боржники від свавілля банків Фото: Національний банк України

Відтепер банки не зможуть примусово відчужувати предмет застави за кредитом і достроково розривати договори поруки

Закон України "Про фінансової реструктуризації" уповноважив Національний банк застосовувати санкції до банків за порушення вимог цього закону. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Відповідний порядок застосування санкцій затверджено постановою Правління НБУ від 13 жовтня 2016 № 392.

Згідно з документом, пропозиції щодо застосування до банків санкцій можуть бути представлені в НБУ боржником, або спеціальними органами, які створюються на виконання Закону України "Про фінансової реструктуризації": наглядовою радою, секретаріатом або арбітражним комітетом (ініціатори).

Для встановлення факту порушення уповноважений структурний підрозділ НБУ звертається в банк, щодо якого надійшла пропозиція про застосування санкції, для дачі пояснень та / або копій підтверджуючих документів.

При цьому, неподання банком у встановлений строк пояснень та / або копій підтверджуючих документів на запит уповноваженого структурного підрозділу не є підставою для неприйняття Комітетом з питань нагляду рішення про застосування до банку відповідної санкції.

Оскарження дій щодо накладення санкцій здійснюється в судовому порядку.

Регулятор нагадав, що Закон України "Про фінансової реструктуризації" передбачає накладення штрафів на банки за такі порушення:

• неподання залученим кредитором фінансування боржника за наявності затвердженого плану реструктуризації - штраф у розмірі 5% суми наданого фінансування

• примусове вилучення майна боржника та майна, переданого третіми особами для забезпечення виконання зобов'язань боржника; дії по заволодінню майном боржника або отримання контролю над майном боржника під час дії мораторію - штраф у розмірі вартості майна, причому це майно має бути повернуто боржнику

• порушення заліку зустрічних однорідних вимог - штраф у розмірі 125% суми вимоги, щодо якого було здійснено зарахування зустрічних однорідних вимог

• порушення умов договору про відстрочку по стягненню заборгованості чи звернення стягнення на предмет застави (іпотеки) протягом строку дії договору про відстрочку - штраф у розмірі стягнутої заборгованості чи вартості предмета застави (іпотеки) При цьому залучений кредитор повинен повернути суму такої заборгованості або предмет застави (іпотеки) боржника

• невиконання арбітражного рішення стороною, щодо якого було винесено таке рішення, - штраф у розмірі 1000 мінімальних заробітних плат.

Згідно з законом "Про фінансової реструктуризації", санкції можуть застосовуватися:

- Національним банком України до банків;

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг - до іншим банкам;

- Орган, визначений Кабінетом Міністрів України - до іншим особам.

Постанова № 392 набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом України "Про фінансової реструктуризації".

Нагадаємо, профільний комітет ВР обрав представників у наглядову раду за финреструктуризации.