ua en ru

Нацбанк уточнив умови видачі ліцензій на здійснення валютних операцій

Нацбанк уточнив умови видачі ліцензій на здійснення валютних операцій Фото: НБУ уточнив умови отримання ліцензій на валютні операції

Відтепер для отримання такої ліцензії не обов'язково вказувати місце розташування фінустанови

З 12 вересня 2016 банки зможуть здійснювати технічне переоформлення наявних у них генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій без вказівки в ліцензіях інформації про своє місцезнаходження. Зміна місцезнаходження банку або небанківської фінансової установи (НФУ) також не потребує одержання нової генеральної ліцензії. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Крім того, Національний банк доповнив перелік підстав для відмови в наданні банкам та відкликання генеральних ліцензій. Так, регулятор має право відмовити банківській установі в наданні генеральної ліцензії, в наступних випадках:

- застосування до банку заходів впливу або штрафних санкцій при розгляді клопотання банку про надання генеральної ліцензії;

- визнання Національним банком структури власності банку непрозорою;

- визнання банку проблемним

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України № 380 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України".

Цією постановою внесено зміни до Положення про порядок надання банкам і філіям іноземних банків генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 серпня 2011 року № 281. Також змінено Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв'язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 9 серпня 2002 року № 297.

Нагадаємо, НБУ удосконалив порядок індивідуального ліцензування валютних операцій.