ua en ru

Нацбанк спростив умови торгівлі інвалютою для банків та МФО

Нацбанк спростив умови торгівлі інвалютою для банків та МФО Фото: НБУ спрощує торгівлю валютою (НБУ)

Постанова набирає чинності з 2 січня 2018 року

У рамках Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року Національний банк України спростив умови торгівлі іноземною валютою, в тому числі для проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, мова про арбітражні операції, що передбачають купівлю/продаж іноземної валюти за іноземну валюту, тобто без використання гривні.

Згідно з постановою НБУ №143 від 26 грудня 2017 року, банки:

- отримають можливість проводити арбітражні операції лише з іноземними банками, як раніше, але і з іноземними небанківськими фінансовими установами, які мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою і підзвітні відповідним наглядовим органам;

- зможуть здійснювати такі операції за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у той час як раніше було можливо здійснювати їх тільки за дорученням клієнтів-фізосіб;

- зможуть укладати договори для проведення арбітражних операцій з іншими уповноваженими банками, які вже встановили відносини з іноземними контрагентами;

- зможуть проводити арбітражні операції з новим інструментом - банківськими металами

Також скасовується вимога про реєстрацію банками в Національному банку україни правил проведення арбітражних угод й відповідний порядок, згідно з якою здійснювалася така реєстрація.

Що стосується заходів, спрямованих на спрощення умов торгівлі іноземною валютою, серед іншого, вони дозволять міжнародним фінансовим організаціям (МФО) купувати або продавати валюту в будь-якому українському банку за вибором, а не тільки в тому закладі, де відкрито рахунок відповідної організації.

На додаток, скасовується норма, згідно з якою купівля іноземної валюти 1-ї групи Класифікатора для виконання боргових зобов'язань позичальника за кредитом дозволяється тільки за умови, що в рахунок кредиту кредитор фактично також передав іноземну валюту 1-ї групи Класифікатора.

Скасована вимога реєстрації банками клієнтських операцій з купівлі-продажу іноземних валют на умовах "форвард" у Системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку.

Постанова набирає чинності з 2 січня 2018 року.

Нагадаємо, Національний банк України зберіг вимогу про обов'язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 50%, до якого вона була знижена в квітні цього року.