ua en ru

Нацбанк залишив у силі вимогу щодо продажу 50% валютних надходжень

Нацбанк залишив у силі вимогу щодо продажу 50% валютних надходжень Фото: НБУ продовжив одна з вимог до валютних надходжень (НБУ)

Такий норматив діє до 13 червня 2018 року

Національний банк України зберіг вимогу про обов'язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 50%, до якого вона була знижена у квітні цього року. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, така вимога встановлюється кожні півроку.

Як пояснює Нацбанк, цей інструмент валютного регулювання залишається ефективним для забезпечення ритмічності надходжень іноземної валюти на міжбанківський валютний ринок і, відповідно, важливим для стабільності на валютному ринку.

Таким чином:

-як і раніше уповноважений банк повинен попередньо зараховувати надходження в інвалюті, на які поширюється вимога, на окремий рахунок "Розподільчі рахунки суб'єктів господарювання". На наступний день після зарахування цих коштів на розподільчий рахунок банк має здійснити їх обов'язковий продаж без доручення клієнта.

У той же час розширено перелік операцій бізнесу, надходження за якими не є обов'язковими до продажу. Відтепер вимога не буде поширюватися на перекази, які були здійснені банком за рахунок власних (не куплених) коштів клієнта, які повертаються іноземним банком.

-все так само, інвалюта, яка була куплена і повернута, може бути використана клієнтом протягом семи днів після дня їх перерахування уповноваженим банком. На восьмий день після дня перерахування такі надходження підлягають обов'язковому продажу, за умови, якщо не перевищено 10-денний термін використання резидентом купленої іноземної валюти, як це передбачено відповідним нормативно-правовим актом Національного банку України.

Рішення про збереження вимоги затверджено постановою правління НБУ № 129 від 13 грудня 2017 року "Про введення обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов'язкового продажу таких надходжень", яка набирає чинності з 14 грудня 2017 року і діє по 13 червня 2018 включно.

Нагадаємо, НБУ починає публікацію даних про проведення валютних інтервенцій.