ua en ru

Нацбанк розраховує на нову програму МВФ у 2020 році

Нацбанк розраховує на нову програму МВФ у 2020 році Фото: Міжнародний валютний фонд

Від МВФ очікується 2 млрд доларів траншу в цьому році

Національний банк України (НБУ) розраховує на те, що у 2020 році Україна почне отримувати фінансування від Міжнародного валютного фонду у відповідності з новою програмою. Це є ключовим припущенням макроекономічного прогнозу регулятора, оприлюдненого в щоквартальному "Інфляційному звіті за квітень".

"Ключовим припущенням прогнозу є співпраця з МВФ за програмою EFF у 2018 році і підписання нової програми в 2020 році", – вважають у Нацбанку.

Згідно зі звітом, в цьому році НБУ за чинною програмою розширеного фінансування EFF від МВФ очікує надходження траншу в сумі 2 млрд доларів. Крім того, фінансова допомога очікується від Євросоюзу та Світового банку.

Також НБУ розраховує на кілька випусків Україною валютних облігацій зовнішньої державної позики (євробондів-ред.).

"Після успішного повернення в 2017 році уряду на ринок єврооблігацій, в 2018 – 2020 роках очікується продовження розміщень: 2,5 млрд доларів, 1,5 млрд доларів і 2,5 млрд доларів відповідно", – йдеться в звіті.

Розміщення єврооблігацій, на думку центробанку, дозволить рефінансувати частину зовнішнього державного боргу, пік виплат за якого припадає на 2019 – 2020 роки.

Нагадаємо, в Кабінеті міністрів України розповіли, що впливає на терміни отримання Україною траншу Міжнародного валютного фонду.