ua en ru

Нацбанк пропонує вигідну альтернативу валютному депозиту, - експерт

Державні казначейські зобов'язання у валюті, які друкує банкнотно-монетний двір України, є вигідною альтернативою валютним депозитам. Таку думку висловила головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.

«Рівень прибутковості казначейських облігацій привабливий навіть у порівнянні із середньою річною процентною ставкою за банківськими вкладами у доларах США, яка зараз в середньому становить 8%. Парламент нещодавно звільнив інвестиційний дохід фізосіб за держоблігаціями від оподаткування, що, нарівні з високою ставкою прибутковості і можливістю вільно купувати і продавати папери, повинно зробити цей інструмент цікавим для населення, що віддає перевагу зберігати заощадження в іноземній валюті», - вважає Бєлан.

Також важливою перевагою казначейських зобов'язань є нульові ризики, оскільки всі виплати по цих цінних паперах на 100% гарантовані державою, в силу чого є більш надійним інструментом, ніж депозити. Так, вкладникам збанкрутілих банків повинен виплачувати компенсації Фонду гарантування вкладів фізосіб в межах 200 тис. грн. За казначейськими зобов'язаннями таких обмежень немає.

Нагадаємо, банконтно-монетний двір НБУ почав в третій декаді вересня друк державних казначейських зобов'язань у валюті на суму 200 млн дол. Номінал одного зобов'язання - 500 дол., прибутковість - 9,2% річних з дворічним терміном погашення і правом погашення в будь-який час - за бажанням власника цінного паперу. Придбати ці папери зможе будь-який громадянин без пред'явлення документів на суму 150 тис. грн, відзначив глава НБУ Сергій Арбузов. «Ощадбанк» має розпочати реалізацію паперів 10 жовтня.

Читайте також: Госказначейские валютні зобов'язання на 9,2% вигідніше, ніж банківський депозит, - експерти