ua en ru

Нацбанк назвав ключовий виклик для України на наступний рік

Нацбанк назвав ключовий виклик для України на наступний рік Фото: Національний банк (прес-служба НБУ)

Україна повинна виплатити рекордну суму боргів

У 2019-2020 роках планові валютні виплати з відсотками становитимуть 17 млрд доларів, тому ключовий виклик на наступний рік - як залучити достатньо ресурсів, щоб рефінансувати зовнішні та внутрішні зобов’язання. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Звіт про фінансову стабільність" НБУ.

Як зазначається у звіті, графік виплат є досить напруженим, але керованим, за умови продовження співпраці з МВФ. Передбачається запуск нової програми Stand-By, розрахованої на 14 місяців із запланованим обсягом 2,8 млрд СПЗ (3,9 млрд доларів), розділеним на три транші.

Нацбанк назвав ключовий виклик для України на наступний рік

bank.gov.ua

"Якщо Україна виконуватиме програму, то ризик нестачі фінансування суттєво знизиться", - йдеться у звіті.

У НБУ зазначили, що угода з МВФ відкриває доступ до коштів інших кредиторів, зокрема ЄС та СБ. Їхні кредити спрямують на фінансування потреб бюджету. Проте щоб повністю покрити потреби в фінансуванні, уряд буде змушений розміщувати єврооблігації, а також активно залучати ресурси на внутрішньому ринку.

"Вартість нових ринкових запозичень висока. Ситуація на світових ринках боргового капіталу не є сприятливою, крім того, становище України ускладнюють подвійні вибори наступного року. Як показали розміщення єврооблігацій України в жовтні та відкладене розміщення корпоративних єврооблігацій "Нафтогазу" в листопаді, інвестори вже зараз вимагають значну премію за ризик", - наголосили в НБУ.

Нагадаємо, на погашення і обслуговування боргів у держбюджеті України на 2019 рік передбачено 417 млрд грн - майже третина бюджету.

За даними Світового банку, в 2019 році уряду України знадобиться приблизно 7,7 млрд доларів (5,8% ВВП) для погашення державного боргу (в іноземній та національній валюті) і ще 2,9 млрд доларів (2,3% ВВП), для покриття прогнозованого дефіциту державного бюджету.