ua en ru

Україні у 2019 році потрібно виплатити 7,7 млрд доларів боргу, - Світовий банк

Україні у 2019 році потрібно виплатити 7,7 млрд доларів боргу, - Світовий банк Фото: Світовий банк (worldbank.org)

У 2019-2021 роках Україна матиме значні потреби у фінансових ресурсах для погашення державного боргу та покриття дефіциту державного бюджету

У 2019 році уряду України знадобиться приблизно 7,7 млрд доларів (5,8% ВВП) для погашення державного боргу (в іноземній та національній валюті) і ще 2,9 млрд доларів (2,3% ВВП) для покриття прогнозованого дефіциту державного бюджету. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Економічний огляд Світового банку в Україні.

"За таких обставин, величезне значення має затвердження реалістичного бюджету на 2019 рік та виконання його з дефіцитом, що не перевищує 2,5% ВВП", - наголосили у СБ.

У банку також підкреслили, що для стабілізації державних фінансів у середньостроковій перспективі необхідне впровадження нещодавно ухвалених реформ у сфері охорони здоров’я, освіти, державного управління, пенсійного забезпечення та житлово-комунальних субсидій таким чином, аби запобігти подальшому зростанню видатків, покращуючи при цьому якість державних послуг.

"Слід уникати кроків, що можуть негативно вплинути на доходи бюджету. Запропонована заміна податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал може призвести до втрати важливого джерела доходів і в без того складних фіскальних умовах", - йдеться в публікації Світового банку.

Раніше РБК-Україна повідомляло про те, що у четвертому кварталі 2018 року Україні за діючими угодами потрібно виплатити 96,60 млрд грн боргу (3,41 млрд доларів за поточним курсом).

Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив про те, що Україна у 2019 році має віддати третину державного бюджету, тобто 427 млрд грн, аби частково погасити зовнішні борги.