ua en ru

Нацбанк змінив порядок ведення Реєстру аудиторських фірм

Нацбанк змінив порядок ведення Реєстру аудиторських фірм Фото: НБУ посилив вимоги до аудиторів (фото з відкритих джерел)

Зокрема, регулятор посилив вимоги до рівня професійної підготовки аудиторів

Національний банк України змінив порядок ведення Реєстру аудиторських фірм. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, регулятор встановив додаткові вимоги до аудиторської фірми, яка включається до реєстру, і до її працівникам. Зокрема, встановлюється вимоги:

- збільшення до двох років мінімального строку договірних відносин аудиторської фірми з банком про надання аудиторських послуг;

- збільшення мінімальної чисельності аудиторів з банківським сертифікатом (не менше трьох чоловік замість двох) і підвищення рівня кваліфікації працівників аудиторської фірми. А саме: не менш, ніж у двох працівників аудиторської фірми повинні бути сертифікати (свідоцтва), що підтверджують їх кваліфікацію у сфері МСФЗ та видані їм певними сертифицирующими професійними організаціями, які є членами Міжнародної федерації бухгалтерів (IFAC)

- наявність у аудиторської фірми деяких технічних умов (комп'ютерного обладнання, програмного забезпечення) і власного (орендованого) приміщення, використовуваного для здійснення аудиторської діяльності;

- включення аудиторської фірми до розділу Реєстру аудиторських фірм та аудиторів Аудиторської палати України, що містить перелік аудиторських фірм, які відповідають критеріям для проведення обов'язкового аудиту

Серед цих критеріїв можна виділити основні:

- наявність інформації про укладення договору страхування професійної відповідальності;

- проходження перевірки системи контролю якості аудиторських послуг;

- розкриття на власному веб-сайті публічної інформації про діяльність аудиторської фірми тощо.

Крім того, змінами доповнено перелік підстав для відмови аудиторській фірмі у включенні до реєстру, внесення змін до реєстру, продовження строку дії свідоцтва, а також уточнено перелік підстав виключення аудиторської фірми з Реєстру. Норма, що передбачає засвідчення документів печаткою аудиторської фірми, скасовується.

Відповідні зміни прийняті постановою правління НБУ № 110 від 10 листопада 2017 року, яка набирає чинності в день, наступний за днем його офіційного опублікування, крім підпункту 10 пункту 2.1 розділу II положення № 410, який набирає чинності з 01 листопада 2018 року. Цим підпунктом визначається перелік сертифікатів (свідоцтв), що підтверджують кваліфікацію у сфері МСФЗ.

Нагадаємо, Національний банк України виключив компанію PricewaterhouseCoopers (PwC) з Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків.