ua en ru

Нацбанк змінив порядок проведення операцій з депозитними сертифікатами НБУ

Нацбанк змінив порядок проведення операцій з депозитними сертифікатами НБУ Фото: Нацбанк спростив банкам операції з депозитними сертифікатами НБУ

Відтепер банки можуть торгувати зазначеними сертифікатами не тільки на біржах

Національний банк України прибрав можливість проведення операцій з депозитними сертифікатами НБУ шляхом участі в торгах, які проводяться на біржі. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Згідно з повідомленням, таке рішення прийнято з урахуванням рекомендацій Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та грунтується на тому, що депозитні сертифікати НБУ є одним із стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи, який є борговим зобов'язанням центрального банку, а отже, не належить до цінних паперів, ні до фінансових інструментів

Нацбанк також запевняє, що таке рішення не буде мати негативних наслідків для інвестиційних можливостей банків. Так, за даними НБУ, з початку року зацікавленість банків у біржовій торгівлі депозитними сертифікатами НБУ істотно ослабла через поступового зниження облікової ставки. Якщо в січні-травні було укладено 112 біржових угод на загальну суму 11,2 млрд гривень, то з червня ні біржової угоди укладені з ними не було.

У той же час у банків залишається можливість укладати угоди з депозитними сертифікатами НБУ на позабіржовому ринку, що зараз є більш поширеним, ніж угоди на біржовому ринку.

Зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку україни № 387 від 15 вересня 2016 року "Про затвердження змін до Положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України". Вони вступають в силу з 23 вересня 2016 року.

Нагадаємо, раніше НБУ дозволив ролловер під заставу депозитних сертифікатів та іноземної валюти.