ua en ru

Нацбанк припускає підвищення облікової ставки через інфляцію 

Нацбанк припускає підвищення облікової ставки через інфляцію  Фото: НБУ (flickr.com/National Bank Of Ukraine)

Пом'якшення монетарної політики можливе за умови продовження програми співпраці з МВФ

Національний банк може вдатися до більш жорсткої монетарної політики та підвищення облікової ставки у випадку зростання фундаментального інфляційного тиску. Про це повідомили сьогодні у регуляторі, передає кореспондент РБК-Україна.

"У випадку зростання фундаментального інфляційного тиску з боку попиту, зокрема через підвищення соціальних стандартів, неузгоджене із зростанням продуктивності економіки, а також у разі суттєвого погіршення інфляційних очікувань Національний банк може вдатися до більш жорсткої монетарної політики та підвищення облікової ставки для нівелювання проінфляційних ефектів і повернення інфляції до цільової траєкторії", - повідомили в НБУ.

Разом з тим, у регуляторі зазначили, що необхідність повернення інфляції до цільових значень може зумовити утримання облікової ставки на поточному рівні до отримання чітких ознак нівелювання інфляційних ризиків.

"Повернення до циклу пом’якшення монетарної політики відбуватиметься у випадку стійкого послаблення інфляційних ризиків та покращення очікувань", - зазначили в НБУ.

За інформацією регулятора, пом'якшення монетарної політики можливе за умови продовження програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, яка передбачає здійснення структурних реформ, а також за умови проведення виваженої фіскальної політики.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний банк України (НБУ) лишив облікову ставку на рівні 12,5%.